Очаква ли ни ново поскъпване след лятото?

В момента дървата за огрев са с близо 30% по-евтини в сравнение със зимата. Ще се запази ли тази тенденция обаче и очаква ли се поскъпване? Димитър Иванов провери какви са цените в Хасково.  

В един от цеховете в покрайнините на града още в средата на юли вече се снабдяват с необходимите количества дърва за зимата. Правят сметката така, че да не им се налага да купуват допълнително, защото миналата зима цените са били много високи.

„Миналата година взехме дървата юли месец на 260 лв. за тон. Когато се наложи отново да вземем цената беше 360 лв.”, обясни потребителят Снежана Делчева.

СЛЕД ШОКОВОТО ПОСКЪПВАНЕ: Какви са цените на въглища, дърва и пелети?

Въпреки че създава дискомфорт и има нужда от физически усилия и повече чистене, засега от цеха не смятат да променят вида отопление.

„На ток излиза много по-скъпо, а помещението е голямо и ще са нужни доста климатици”, поясни жената.

Все още много хора предпочитат отоплението на твърдо гориво. Търговците не се наемат да прогнозират дали и с колко ще скочат цените.

„Това е нещо непредсказуемо за в бъдеще. Миналата година дървата бяха стигнали до 350 лв. и това се определяше от много фактори”, поясни търговецът Румен Мутафчиев.

Въпреки ниската цена все пак клиентите не са много. Част от тях се надяват и на поевтиняване.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook