В Баарле има две кметства, два полицейски екипа, две църкви и много различни правила

Вече няма граничен контрол между повечето европейски страни. Но на жителите на един малък град постоянно им се налага да вадят личните си карти. Баарле е наполовина в Белгия, наполовина - в Нидерландия.

На това уникално място всичко е по две – има два полицейски отряда, две големи църкви,две пощенски системи,две кметства и двама кметове. Някои от къщи също са разположени на територията на две държави. Градът с население от 7 000 души.

Зелен каяк, екотранспорт и забавно колоездене в Копенхаген (ВИДЕО)

„В света има 64 анклава. Почти половината от тях са тук,в Баарле, което ни прави световна столица на анклавите”, обяснява Вилен Ван Гул, управител на туристическия офис.

Ако се чудите как се е стигнало до тази бъркотия,ето кратката версия. В договор от 1198 г. двама благородници си разделят земите помежду си, което води до този своеобразен пъзел. Из целия град има маркировки с гвоздеи и кръстове за по-добра ориентация.

Местоположението на входната врата определя към коя държава принадлежи къщата. Но и това правило не винаги помага, защото има порти, които са на границата между Белгия и Нидерландия. Собственикът на една такава постройка споделя, че му се налага да плаща данъци и в двете страни.

Управата на един от магазините в Баарле, който също се намира точно на граничната линия, пък е отворила две телефонни линии – за белгийски и за нидерландски клиенти. Освен това, в белгийската част на обекта имат право да продават алкохол на навършилите 16 години, а в нидерландската – само на пълнолетни.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.