Премиерът възложи на министри да предложат промени, с които да се спрат случаите на насилие у нас

Премиерът на България Николай Денков възложи на министрите в МВР, МП, МТСП и МО да извършат проверки и да предложат промени, с които да се спрат случаите на домашно насилие у нас. Поводът случаят с обезобразеното и обръснато 18-годишно момиче в Стара Загора. 

„Прегледайте това, което не работи във вашите системи и предложете промени, с които да променим тази негативна тенденция. Моля да отбележите и мерките, които не са само в областта на правителството и засягат и другите институции. Очаквам силите на реда да използват сила, само когато е необходима, а в останалото време да бъдат сила на доброто. Който не разбира разликата, няма място в системата на вътрешните работи. Това е, което зависи пряко от нас. Призовавам народните представители да приемат правилните закони, които защитават жертвите и не оставят вратички за измъкване на насилниците. Призовавам прокурорите и съдиите да използват правомощията си, за да защитават жертвите, а не насилниците. Хората искат правосъдие, а не апатия и безразличие към човешката болка. Колеги политици, нямаме право да се възмущаваме от проявите на насилие, ако ние самите публично се държим като агресивни насилници. Нека и ние да дадем положителния пример, който се очаква от нас”, уточни премиерът.

 

400 ШЕВА: Мъж обезобрази приятелката си с макетно ножче и обръсна главата ѝ

Министър Денков отправи апел и към родителите и учителите: „От вашия личен пример зависи как ще израснат нашите деца. Училището е място колкото за образование, толкова и за възпитание", каза той. 

„За пореден път хората в България са гневни и имат основание, защото са свидетели на поредното садистично действие, което е останало незабелязано от правосъдната система. Шокиращо е както безразличието към чуждата болка от длъжностни лица, така и гласовете на подкрепа към това деяние. Време е всеки от нас да поеме своята роля и отговорност, за да пресечем настъплението на агресията и болката в нашата страна", допълни Денков относно случая с Дебора. 

Мъжът, нападнал жена на улица в София, бил арестуван и за други побои