Очаква се до седмица да бъде решено как ще бъдат разпределени парите

Синдикат „Защита“ на среща при здравния министър заради заплатите в Спешна помощ. След гласуваните 30 милиона лева повече в Бюджет 2023, средствата все още не са преведени от Финансовото министерство. Остава и въпросът каква част от тези 30 милиона ще е за заплати в Спешна помощ и колко ще бъдат разпределени към районните здравни инспекции.

В момента увеличенията, за които се договарят синдикатите и министър Христо Хинков, са 600 лева за шофьорите на линейки, 500 лева допълнително за фелдшерите, скок с 400 лева за спешните медици, 350 – за парамедиците към Спешна помощ, 300 за медицинските сестри и със 160 лева нагоре за санитарите.

Спешни медици - на национален протест

„Обсъдихме разпределението на средствата, които бяха гласувани в парламента. Срещата премина доста конструктивно. Това, което сме направили, както се казва, на първо четене, засега се приема. Ще има, разбира се, корекции. Очаквам до една седмица да има министерско постановление, с което те да разполагат с тези средства. Ние ще нанесем нови корекции, защото това, което направихме като предложение, е от самите хора във всички центрове в страната. Предстои още една среща в по-тесен кръг, преди окончателно да бъдат приети резултатите“, каза Митов и допълни: „Целта е да се успокои социалното напрежение и да бъде така направено, че младите хора да се върнат и да отидат отново да работят в центровете за спешна помощ, където в момента липсват такива кадри“.

Хасърджиев: Липсват критерии, по които се разпределят парите за здраве

Той уточни, че допълнително очакват увеличение на средствата за издръжка, в която ще бъдат увеличени купоните за храна и ще бъдат осигурени пари за облекло. Другото направено предложение от синдиката е около 2 млн. лв. да бъдат разпределени за администрацията, като в тези пари ще излезе около 200 лв. увеличение за администрацията, но в това влиза и клас прослужено време и осигуровки. „Да заделяме, за да няма конфликт, защото няколко пъти администрацията беше пренебрегната и някои директори трябваше да прибират от другите пари. Съгласете се, че главен счетоводител за 800-900 лв. няма как да работи и ще търсят начини да се реализират някъде на друго място. Така че и това нещо се прави за пръв път от години насам“, обясни още Митов.