От случая с малтретираната Дебора, протестите за Димитър от Целапица, до двойното убийство в Лозен

Събитията от последната седмица станаха причина и за серия оставки.

На 1 август с поста си се раздели заместник-административния ръководител на Окръжна прокуратура в Стара Загора Георги Видев. Причината – насилието над 18-годишната Дебора, която беше садистично нарязана с макетен нож, и пускането на свобода на обвиняемия Георги Георгиев.

400 ШЕВА: Мъж обезобрази приятелката си с макетно ножче и обръсна главата ѝ

Малко по-късно лекарят, който изготви медицинската експертиза на пострадалата, беше отстранен от поста си до приключване на разследването. Протестиращите поискаха и оставката на съдия Татяна Гьонева от Окръжния съд в Стара Загора, която постанови, че момичето е с лека телесна повреда и пусна Георгиев на свобода.

Отстраниха съдебния лекар, изготвил експертизата за нараняванията на Дебора

Убийството на 24-годишния Димитър от Цалапица изкара жителите на селото на протести с искане за справедливост. Вътрешният министър Калин Стоянов поиска постовете си да напуснат директорът на пловдивското МВР Васил Костадинов и колегата му от Стамболийски Ангел Керпиев. След като и двамата отказаха, Костадинов беше освободен от поста, а Керпиев - временно отстранен.

ПРОТЕСТЪТ В ЦАЛАПИЦА: Искат уволнения и в полицията, и в прокуратурата

Двойното убийство в Лозен пък провокира главния прокурор Борислав Сарафов да поиска оставката на районния прокурор на София Невена Зартова. С обвинението, че разследването на друго убийство, извършено от Чавдар Бояджиев преди една година, е било неглижирано. Зартова заяви, че е готова да подаде оставка, но само ако е направила дисциплинарно или друго законово нарушение.

Съдът остави в ареста обвинения за убийствата в Лозен (ВИДЕО)

Междувременно СДВР свали доверието си от началника на столичното 8-мо РПУ и Светослав Стойков напусна системата. А началникът на сектор „Престъпления против личността“ към отдел „Противодействие на криминалната престъпност“ в СДВР гл. инспектор Григор Йосифов е преназначен на по-ниска длъжност.