Недоволните настояха за оставката на здравния министър

Спешните медици отново излязоха на протест под прозорците на властта. Демонстрацията беше организирана от синдикат „Защита”. Оттам твърдят, че работещите в сектора са били ощетени по време на Съвета за тристранно сътрудничество, когато беше договорено възнагражденията в центровете да се увеличат с 22% от 1-ви август. Според тях еднаквото увеличение няма да се усети от шофьорите на линейки, които по думите им остават с изключително ниски заплати.

КНСБ: Заплатите в Спешна помощ се вдигат с 22 %

Протестиращите настояха и за оставката на ресорния министър. На словесните престрелки проф. Христо Хинков отговори, че заплатите в спешната помощ не са били обект на внимание на предишни ръководства. Според него предложенията на синдиката за увеличение на възнагражденията са надхвърлили предоставените 30 милиона лева допълнително от държавния бюджет.

Проф. Хинков: Протестиращите в Спешна помощ имаха искания за над 30 млн. лева

„Разговорите със „Защита” бяха дотук, защото те очевидно не разбират аргументите и на другите страни в този процес. Средното увеличение на шофьорите е 258 лв. То е върху основната заплата, „клас” прослужено време. Аз не мисля, че това е пренебрежимо малко. Не е въпросът за даване на оставки. Мога да си дам оставката винаги. В този смисъл не мисля, че е много сериозно”, посочи проф. Хинков.