Испанската певица е прочута из цял свят

Всички сме чували за Монсерат Кабайе, както и нейния велик сопран. Дори хората, които не обичат оперната музика, знаят името ѝ. Мария де Монсерат Вивиана Консепсион Кабайе и Фолк е прочута със своето белканто и интерпретациите си на роли от Росини, Белини и Доницети. Какво обаче не знаем за живота на оперната певица?

Работила е като шивачка

Родена е на 12 април 1933 г. в Барселона. Още от дете започва да взема уроци по пеене, но когато е на 14 г. баща ѝ се разболява и се налага да напусне работата си в местния завод за химически торове. Монсерат Кабайе се хваща на работа като шивачка, за да помогне в издръжката на семейството. Майка ѝ Анна е дизайнер на дрехи, но няма постоянна работа. Когато става звезда, Монсерат Кабайе не се доверява на друг дизайнер, освен на майка си.

Снимка: gettyimages

Художник на път

Звездата рисува „доста прилични портрети“ с акварели, молив и дори с маслени бои. Тя не се разделя с водните боички и често рисува пейзажа от хотелския си прозорец в градовете, в които отсяда.

Закъсняла за собствената си сватба

Колкото е дисциплинирана в работата, толкова е хаотична в личния си живот. Всички нейни близки се оплакват от това, че вечно закъснява. Монсерат Кабайе е прочута с това, че закъсняла за собствената си сватба. През 1964 г. тя сключва брак с известния испански тенор Бернабе Марти, с когото понякога пее на една сцена.

Щастливо семейство

„Аз съм щастлива, че съдбата ми позволи да направя кариера. Но на първо място съм горда, че създадох прекрасно семейство и имам две прекрасни деца. В къщата на родителите ми, гледайки отношенията на мама и татко, осъзнах, че е важно никой човек да не е доминиран. И по същия начин аз и съпругът ми се опитваме да отглеждаме децата си. Всяко дете има своя собствена човешка личност, със свой собствен характер, които трябва да бъдат уважавани. И аз съм горда да кажа, че нашето семейство е хармонично. Винаги се опитвам да уверя хората, че децата ми не страдат, защото майка им е знаменитост. В крайна сметка музиката е просто моя работа. Освен музика имам, разбира се, други интереси и отговорности. И те са преди всичко – моето семейство“, споделя приживе Кабайе.

Представление по време на силна буря

В деня на представлението на открито на операта "Норма" на Винченцо Белини през 1974 г. в Южна Франция се разразява силна буря. Дългоочакваното събитие може да се наложи да бъде отменено в последния момент. През цялото време в грандиозния римски амфитеатър девет хиляди зрители очакват Монсерат Кабайе в главната роля на "Норма". Въпреки тези неблагоприятни условия певицата и музикантите все пак решават да излязат на сцената. За тази легендарна музикална вечер има направен документален филм - „Монсерат Кабайе изпява Норма – магичните моменти на музиката”, който можете да гледате по Marquee TV, част от ТВ платформата на EON.

Снимка: gettyimages

Фреди Меркюри – приятел и фен

Великият Фредерик Бонсара не е пропускал нито един неин концерт. Вокалът и създател на Queen е написал специално за Монсерат парчето „Exercises in Free Love“. Песента „Barcelona“, която през 1992 г. изпълниха в дует на Олимпийските игри в Испания, стана хит.

Не ѝ пукаше за теглото

Мосерат обожаваше вкусните ястия и беше изтънчена кулинарка. Един от специалитетите ѝ беше ягодов сладкиш, който приготвяше за семейството и приятелите си. Според Кабайе оперната певица трябва да може да си държи диафрагмата, а за това е нужно да има обем. Слаботелесната певица няма да има достатъчно мощен глас, обосноваваше тя.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК

Беше страшна, когато се ядоса

Според руския продуцент Вячеслав Тетерин гневът на певицата е бил „титаничен” и изригвал като вулкан. „Може да се разяри за дреболия. Тя влиза в роля, заема заплашителна поза, очите святкат, веждите се свиват. Разяри ли се, никой не смее гък да каже. Хубавото е, че бързо отминава и тя дори може да се извини, ако види, че е изплашила човека“, споделя той.

В Азербайджан беше персона нон грата

Няколко години преди смъртта ѝ през 2018 г. Монсерат Кабайе беше обявена за персона нон грата в Азербайджан заради посещение в Нагорни Карабах. Баку смята автономната област за окупирана азербайджанска територия. Финландия е другата държава, в която Монсерат не пее. През 1992 г. е имала договор с Хелзинки, който с радост е прекратила поради несходство в характерите. Оказало се, че пламенната Монсерат и хладната финландска публика просто не мелят брашно. За сметка на това с бившия украински президент Виктор Юшченко бяха в отлични отношения. През 2006 г. той ѝ връчи ордена „Принцеса Олга I степен“.

Снимка: gettyimages

Затвор за измама

През декември 2015 г. съдът в Барселона осъди Монсерат Кабайе на шест месеца затвор за измама. Певицата като физическо лице беше обвинена в неплащане на данъци в испанската хазна през 2010 г. Кабайе формално се водела за жител на Андора, което ѝ позволило да не плаща данъци в Испания. Прокуратурата обаче установила, че певицата използвала своето фиктивно „пребиваване“ в Андора с единствената цел да избегне плащането на данъци, като всъщност постоянно е живяла в Барселона. В залата на съда тя не присъствала лично, а показанията си давала чрез видеовръзка, позовавайки се на влошеното си здраве. Признала вината си и така присъдата ѝ била обявена за условна.

Конкурс на нейното име

В Сарагоса, Испания, се провежда конкурс, носещ нейното име, където до смъртта ѝ имаше майсторски класове, водени от самата Монсерат Кабайе.

Снимка: gettyimages

Открий магията на изкуството с Marquee TV!

Marquee TV – част от абонаментните пакети на EON, е богата и разнообразна библиотека със съдържание. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно съдържание, което включва различни изкуства – театър, балет, опера, класическа и модерна музика, документални филми и още много други. Предлага лесен достъп до световноизвестни продукции, ексклузивно съдържание и специални предложения, които не могат да бъдат намерени в други платформи в България.