Младата шахматистка спечели сърцата на българите

На крачка от върха. След три дни сблъсъци на шахматната дъска, 20-годишната Нургюл Салимова остана втора в битката за световната купа в Баку. В същото време победи като спечели сърцата на хиляди хора, които стискаха палци до последно и привлече вниманието към проблемите в българския шахмат и липсата на държавно финансиране.

Гордост изпитаха и в родното на Нургюл Салимова село Крепча. Там с трепет следиха всеки неин ход на шахматната дъска на турнира в Баку. Кметът на селото Бахри Алиев каза, че ще посрещнат своята шампионка с музика и питка.

Треньорът на Нургюл Салимова: На фона на останалите финалистки тя е сама

„Талантът е на първо място, но семейството трябва да тои зад него”, категорична е Маргарита Войска. Тя е гросмайстор, бивш член на УС на Българската федерация по шахмат, съдия и треньор. По думите ѝ Нургюл Салимова има „прекрасно чувство за разположение на фигурите – къде тя ще свърши най-много работа”.

Спортният журналист Теодор Черешев нарече младата шахматистка самоука, защото тя е от малко селце. „Баща ѝ и дядо ѝ са ѝ показали фигурите. И на мен са ми ги показвали, но не съм станал шахматист”, пошегува се той.

Феноменален успех. Така гросмайсторът Мария Велчева описа постижението на младата шахматистка в Баку. Тя сподели, че познава Нургюл от 7-годишна и още тогава за никого не е било тайна, че тя ще се прочуе в този спорт.

Повече гледайте във видеото.