Навсякъде в България има екологични бомби, смята той

В Старозагорско и Бобовдол въглищните централи ще изпаднат по икономически причини, отчитат големи загуби. Навсякъде в България има екологични бомби. Това каза Стефан Димитров от доброволната екологична организация air.bg за "Твоят ден".

Недоволство в Русе заради инсталация за биологични отпадъци в Гюргево

"Общите европейски правила за екология се формират под голям лобистки натиск. Инсинераторите са стара технология, като стария дизел. Да гориш не е типичен процес на нашата планета. МОСВ трябва да спаси русенци, като изрази становище, което да спре изграждането на инсинератора. 40 години Русе е под терора на същата тази площадка в Гюргево, на която се предвижда да се строи и сега", коментира той казуса с изграждането на инсинератор в Гюргево. 

По думите му имаме индустрии, близо до Варна, Разград и други населени места, на които не се осъществява необходимия контрол. "Над половин век сме наясно какви индустриални замърсители имаме и какви проблеми с качеството на въздуха. Ако граждани докладват за непоносимост, държавата трябва да сложи измервателни уреди, които да установят има ли превишение на нормите", коментира Димитров. 

Повече вижте във видеото.