При двете експлозии загинаха двама души, а десетки са ранени

Сигналът за нужда от помощ от България е получен тази нощ чрез Европейската система за оповестяване при бедствия и аварии. В 1 ч. през нощта е сформиран щаб, който да подготви здравната ни система за прием на пострадали при взрива. Това се случва в координация с МВР и центъра за спешна медицинска помощ. Първоначално заявката към страната ни е била за приемане на 8 души, но впоследствие броят е нараснал.

Взривовете са били толкова мощни, че попадналите в огнения капан хора получават над 50% изгаряния. И за съжаление, информацията за броя на пострадалите през последните часове непрекъснато се увеличава.

Лечебни заведения в София, Пловдив и Варна също са в готовност да приемат тежките случаи. Властите потвърдиха за NOVA, че няма данни за пострадали български граждани.

СНИМКИ ОТ ЕКСПЛОЗИЯТА ВИЖТЕ ТУК 

"Готови сме да окажем помощ на 17 от пострадалите. Седем от тях могат да бъдат настанени във ВМА-Варна, шестима - в "Пирогов" и по двама в частни болници в Пловдив и в Русе. Всички те са в тежко състояние, с над 50 на сто изгаряния", коментира той. 

Хинков подчерта, че те могат да бъдат транспортирани едва след като румънските медици ги стабилизират. 

„Страшно бедствие! Бяха преценени възможностите на системата. Осигурихме 17 реанимационни легла в клиниките по изгаряния. Ние сме направили максималното. Очаква се взаимодействие между органите на МВР - да организират полицейски ескорт, за да се придвижат ранените", посочи д-р Бойко Пенков, заместник-министър на здравеопазването.

Очаква се пострадалите да бъдат транспортирани по въздух.
„Чакаме само сигнал кога те ще бъдат стабилизирани, защото според колегите трябва да се лети на много ниска височина", добави още Пенков. 

Експлозии в бензиностанция край Букурещ, има двама загинали и десетки ранени (ВИДЕО)

В късния следобед спешните медици в Русе вече бяха готови да посрещнат първите двама пострадали. Болницата в града е едва на около 100 километра от мястото на трагедията. На терен там е проф. Огнян Хаджийски, който дълги години беше и в отделението по изгаряния в Пирогов.

„При такива травми от пожари изгаряния са изключително дълбоки, най-често съчетани с вдишване на пушек, затова трябва да са интубирани, операциите са многоетапни”, проф. Огнян Хаджийски, Отделение по "Пластично-възстановителна и естетична хирургия в УМБАЛ "Медика" Русе.

От МВнР изпратиха официална информация за NOVA. "По информация на посолството на България в Румъния, получена по официален път от компетентните румънските власти, няма данни за пострадали български граждани при експлозиите в бензиностанция в Креведия, край Букурещ. Към момента не са постъпвали сигнали с молба за съдействие от наши сънародници в задграничното ни представителство. Посолството на България в Румъния е в постоянен контакт с местните власти и следи ситуацията".

При необходимост от съдействие, българските граждани в Румъния, могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в гр. Букурещ, на следните номера:+40 21 230 21 50; +40 21 230 21 59; Дежурни телефони в извънработно време: +40 21 230 21 50; +40 21 230 21 59; или на  е-mail: Embassy.Bucharest@mfa.bg