Проучване сочи, че голяма част от френското общество – 93%, подкрепя тази забрана

Франция въвежда забрана за носене на абая в държавните училища. Този тип широки, дълги роби, са предпочитано облекло от някои жени, които изповядват исляма. През 2004 г. Франция забрани носенето на покривало за глава в час, а през 2010 г. – появата на обществени места с покрито лице. Поредното ограничение трябва да влезе в сила от началото на новата учебна година.
 
Решението разбуни духовете във френското общество по една чувствителна тема. Забраната беше рязко и категорично обявена от новия министър на образованието, който встъпи в длъжност съвсем наскоро. В първата си пресконференция Габриел Атал обяви, че в училище от 4 септември, абаята ще бъде забранена.

Забраняват носенето на мюсюлманската дреха абая в училищата във Франция
 
В годините назад Франция доста ограничи проявата и носенето на всякакви дрехи, символи и аксесоари, които идентифицират религиозността на дадения човек.
 
Новият министърът на образованието изтъкна, че когато влизаме в класната стая, не бива да има никакви символи, които да показват каква е религиозната принадлежност на дадения ученик.
 
В сравнение със съседните страни, Франция е най-строга по отношение на забраните, тъй като и в Германия, и в Швейцария, и в Италия, и в Испания носенето на религиозни символи е разрешено.
 
Проучване сочи, че голяма част от френското общество – 93%, подкрепя тази забрана, а едва около 20% от гражданите смятат, че тя ограничава религиозните свободи на мюсюлманите.