Вижте историята на Петър Петров

В края сезона статистика за плажовете край Варна показва, че от началото на лятото до момента, морето е взело общо 11 жертви. Причината според спасителите е лошата дисциплина на туристите, които доста често не се съобразяват с червения флаг и предупрежденията. Един от спасителите на плажа само за 2 дни успя да спаси от удавяне четирима души. 

Вече 10 години Петър Петров е на плажа всяко лято. За да спасява туристите и от морето, и от самите тях. "Учил съм в спортно училище. Занимавах се с плуване", разказва Петър Петров, спасител.

Бреговата охрана на САЩ спаси мъж, попаднал на безлюден остров за 3 дни (ВИДЕО)

И така 10 години по-късно отчита, че туристите стават все по-недисцплинирани. Миналата седмица само за два дни успял да спаси четирима давещи се. "Първия случай беше с едно момиченце. Не можеше да излезе и веднага го извадих от вълните.
На другия ден имаше още един случай с една жена и мъжа ѝ. Бяха по-навътре в морето и крещяха. Те не бяха българи. Скочих при тях веднага. И двамата бяха много уплашени". посочва спасителят. 

И докато при първите три случая Петър е успял да извади удавниците уплашени, но невредими, то при четвъртия ситуацията е била на косъм от смъртта. "Беше бурно морето и ги видях във водата. Първо им свирих, направих им забележка. Човекът ми каза, че познава морето и излез. И докато се обърна, за да отида на поста- той беше влязъл със сина си навътре във водата. След малко синът му кзапочна да крещи и веднага скочих във водата. Той вече беше нагълтан с вода, в безсъзнание и започнахме да го вадим. Беше много тежко", твърди Петър. 

Спасители алармират: Летовниците не се съобразяват с предупрежденията за опасно море

Въпреки храбрата постъпка спасителят споделя, че не се чувства герой. И докато той остава скромен, в района на плажа са впечатлени от действията му.

Не винаги обаче критичните ситуации имат щастлива развръзка. И това лято само за района на Варна черната статистика показва, че морето е взело 11 жертви, а за цялото Черноморие удавените са общо 29.

Още по темата гледайте във видеото.