Това заяви българският еврокомисар пред журналисти в Страсбург

Българският еврокомисар Илиана Иванова с първи коментар след избирането ѝ от Европейския парламент.
"Много са задачите, разбира се ще се видя с генералните дирекции, за да очертаем проблемите и да започваме работа по тях, защото остава само година от мандата. Добрата новина – знаете, че беше постигнато споразумение за асоцииране на Обединеното кралство, така че се надявам да започнем работа”, заяви тя пред журналисти в Страсбург. 

„Около 100 млрд. имаме дефицит при финансирането на иновациите в Европа. Ако трябва да достигнем този таргет от 3% от БВП - това, което трябва да се направи е да се привлече достатъчно частно финансиране. България все още е в дъното на класацията, ние разделяме иноваторите в ЕС на: силни, умерени, развиващи се и нововъзникващи. Ние сме в най-долната част. Но усилия се правят”, каза Иванова.

Българският еврокомисар посочи, че ще положи всички усилия да помогне на българските научни центрове, изследователи, университети да наваксат изоставащото темпо. „Планирам още в края на месеца, след като встъпя в длъжност, да дойда в България. Ще се срещна с всички институции, министри и заинтересовани страни в сектора”, добави тя. 

С ГОЛЯМО МНОЗИНСТВО: ЕП одобри Илиана Иванова за еврокомисар (ВИДЕО)

Относно водното бедствие в Царево и пострадалите Иванова каза: „Нека да изкажа съболезнования на близките на жертвите. Европейската комисия веднага предостави данни от програмата „Коперник”, които да са на разположение на националните власти. Но имаме и механизъм за гражданска защита. Имаме възможност да даваме средства за издирвателни операции, за отпускане на медицински екипи, оборудване и лекарства.”

В сряда се очаква годишната реч на Урсула фон дер Лайен. „Това е най-голямото и важно събитие, което очертава важните проблеми, с които сме се сблъскали през изминалата година. Предлага и решения за проблемите с цифровия, зелен преход, икономиката, икономическия растеж, енергийната сигурност, подкрепата за Украйна. Тези всички въпроси очаквам и се надявам утре да чуем в речта. И разбира се, ако бъда избрана и назначена, ще работя с всички сили в подкрепа на изпълнението на тези приоритети”, каза още еврокомисарят.

ЕП гласува кандидатурата на Илиана Иванова за еврокомисар

"Ще се радвам едно от първите конкретни неща, които можем да направим е да открием офис в Киев. Това е очаквано и е израз на нашето сътрудничество", заяви Иванова. 

Репортер: Антоанета Николова