Засега военните са харесали района на Ямбол

Министерството на отбраната ще строи малък град за съюзниците на НАТО на наша територия. Финалното решение къде да бъде вдигнат той още не е взето. Засега военните са харесали района на Ямбол. В градчето постоянно ще пребивават 1500 военни от международната бойна група на територията на България.

Строителството ще отнеме повече от година, а прогнозната цена за него е 100 милиона лева.

„По време на правителството „Петков” през 2022 година се реши да има усилено присъствие в България. Това бе потвърдено от правителството на среща на върха на НАТО в Мадрид, когато всъщност се взе решението за разполагане на до една бригада в България”, коментира народният представител от ГЕРБ Христо Гаджев. Той уточни, че по темата липсва комуникация с местната общност в Ямболско, за да се обясни, че това е от полза за България, тъй като влиза в общата политика на НАТО за въздържане на възможностите за нападение над държавата. „Има военна оценка, защо трябва да е в Кабиле. Тя е направена още по времето на служебното правителство. Относно това до колко изграждането ще струва 100 млн. лева, предстои да видим, тъй като и на мен тази сума ми се вижда голяма”, добави Гаджев.

Тагарев: Два месеца Русия блокира голяма част от нашата икономическа зона в Черно море

„Не става въпрос за нещо, което трябва да се случи спешно”, коментира темата народният представител от ПП/ДБ Ивайло Мирчев. Според него няма никакви притеснение, по отношение на евентуална база в Ямбол, а все още не е ясно какъв и къде ще бъде комплексът.