"Поставянето на ваксина предпазва от тежко протичане на болестта", подчерта д-р Петър Марков

Вирусът се предава по аерозолен път по подобие на газ се движи в пространството. Сега със започването на учебната година за учениците, на студентите, със завръщането на хората от почивки и започване на работа - времето се захлажда и все повече хората ще искат да прекарват на закрито, а не на открито. Няма да е изненада и това, че вирусът ще започне все повече да се предава и ще има все повече заразени. А когато има повече заразени, има повече болни.

Това заяви в студиото на „Събуди се” епидемиологът и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина д-р Петър Марков, коментирайки въпроса завръща ли се COVID-19 в България. 

Близо 2000 заразени с COVID-19 в Румъния: Завърна ли се вирусът в северната ни съседка

По думите му сега голяма част от хората вече имат някакъв имунитет и той може да не ги предпази непременно от заразяване, но до голяма степен ще ги пази от тежко протичане на болестта. "Има някакъв в дял в страната на ваксинирани хора. Има хора, които са прекарали заболяването вече веднъж. Така че ситуацията няма да е толкова драматична. Но при COVID-19 имунитетът с времето се износва, така че хората, които не са си сложили бустер, които са прекарали инфекцията отдавна, които са ваксинирани отдавна, са отново под риск за малко по-тежко протичане", подчерта епидемиологът. И призова хората да тидат да се ваксинират. 

Той обясни, че COVID се различава от другите вируси по-скоро в по-късните фази, когато човек започне да се влошава, но тогава е малко късно да се вземат мерки. "Противовирусните средства, когато се взимат, те трябва да се взимат много рано в процеса. Така че всъщност най-добрият начин е да се направи тест. Скиптицизмът срещу вакцините е напълно необоснован. И ако човек вече е прекарал инфекцията, разбира се, той има иммунитет. Но най-сигурният, най-безопасен, най-лесен начин за превенция на тежко протичане си остава ваксината. И не само ваксината, но и на хора, които са ваксинирани - трябва периодично да си правят така наречените бустери, защото  имунитетът с времето намалява", посочи той.

 

Целия разговор гледайте във видеото.