Зачестяват и кражбите от супермаркетите, алармират търговци

През последната година Франция отчита бум на кражбите на плодове и зеленчуци. Заради високите цени, все повече фермери се оплакват, че изчезват тонове продукция от техните градини и полета.

Заетите в сектора смятат, че кражбите обслужват паралелни пазари. Говори се за цели банди организирани крадци, които след това продават откраднатото на битпазари или в сайтове за препродажба.

Разкриха схема за теглене на пари от сметки на възрастни хора

Безпомощни фермери понякога хващат крадци на местопрестъплението, докато пълнят багажниците на колите си. Потърпевшите обаче се страхуват да реагират.

В разгара на инфлацията зачестяват кражбите и в супермаркетите, особено на касите за самообслужване. Някои клиенти „забравят” да сканират част от артикулите. Други пък вземат скъпи продукти и ги маркират като такива с по-ниски цени.

Френски търговци се оплакват, че кражбите не се ограничават само до основни хранителни продукти. Редовно изчезвали и шампанско, скъпи вина, козметика, техника, дрехи. А престъпниците съвсем не били от най-нуждаещите се социални групи.

Френските медии припомнят любопитен случай, при който момче задига електронна игра на стойност 340 евро, която обаче претегля като килограм зеленчуци и измъква от магазина за по малко от 10 евро.

Още по темата гледайте във видеото.