Подробности от инфекциониста д-р Трифон Вълков

Нов ръст на COVID случаите се наблюдава у нас.

„Характерно за новите варианти е, че непрекъснато придобиват мутации, които им дават възможност да заобикалят имунния отговор, придобит след преболедуване или ваксинация”, обясни д-р Трифон Вълков.

„Има хора, които няколко пъти са се срещали с COVID. Преболедувайки от конкретните варианти, ние изработваме имунитет и той ни пази от съответния вариант”, обясни специалистът.

Вълков препоръча поставянето на ваксина.

Опашка от желаещи да си поставят новата ваксина срещу COVID-19

Друг сериозен проблем, според него, е, че едва около 85% от населението е с ваксинационното покритие от морбили. За да не се допусне епидемия, процентът трябва да е над 95.

„Морбили е изключително заразна инфекция. Ваксината е комбинирана. Има медицински случаи, при които човек не може да бъде ваксиниран. Но когато в обществото има предпоставка да се развие пандемия заради хора, които по собствено решение не искат да се ваксинират, страдат и другите”, заяви д-р Вълков.

COVID СЕ ЗАВРЪЩА: Значителен ръст на заразените

„Морбили е лесно предаваема, високо заразна инфекция. Усложненията не са леки и не са безопасни. Последната голяма епидемия от морбили беше през 2009-2011 г., когато заразените у нас бяха близо 25 000 човека. Смъртността е основно сред децата”, обясни той.

Целия разговор гледайте във видеото.