Превозното средство падна от мост и се запали

21 са жертвите на тежката катастрофа край Венеция. Автобус с 39 туристи падна от виадукт и се запали. 19 са загинали на място - сред тях бебе и две деца. Други 15 души са в тежко състояние. Жертвите, с изключение на шофьора, са чуждестранни туристи. Полицията разследва причините за трагедията - една от версиите е технически проблем.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Апокалипсис” - това беше първият коментар на спасителните отряди, които се бориха цяла нощ,за да измъкнат пътниците на електрическия автобус, прелетял 15 метра, преди да падне на коловозите под надлеза, по който се е движел.

След обиколка в града, туристите, почти всички млади хора, се прибирали в къмпинга. Автобусът се е отъркал няколко метра в мантинелата, която не е удържала. При падането превозното средство се е запалило.

„Деветнадесет души са загинали на място. Още двама починаха в болница. Някои от ранените са в критично състояние. Те са настанени в Падова. Засегнати са четири деца, засега знаем за толкова”, коментира кметът на Венеция Луиджи Бруняро.

МВнР за инцидента с автобус в Италия: Няма българи сред жертвите и ранените (ВИДЕО)

Спасителите чакаха до сутринта литиевите батерии на електрическият автобус, китайско производство, да се охладят, за да проверят за затиснати.

„Автобусът се възпламени и първо трябваше да изгасим пламъците, за да влезем вътре. Благодарение на бързата ни реакция, успяхме да спасим 15 души, но за съжаление, не можахме да направим нищо за загиналите. В 5 сутринта успяхме да извадим останките от автобуса. Сега продължаваме да го наблюдаваме, така че пламъците да не се възобновят, защото става дума за електрическо превозно средство”, посочи говорителят на пожарната служба Лука Кари.

Шофьорът загива на място, а колегите му казват, че е много опитен и дори предполагат, че се е опитал да удържи превозното средство. След първоначалните огледи, хипотезата, че трагедията се е случила заради прилошаване на водача, отстъпи място на тезата за технически проблем с електробуса, защото въпреки, че няма спирачен път, е очевидно, че шофьорът се е опирал в мантинелата вероятно, за да спре движението му.

Автобус падна от надлез в Италия, жертвите са най-малко 21 (ВИДЕО+СНИМКИ)

Засега сред жертвите са идентифицирани петима украинци и един германец. Останалите пътници са туристи от Австрия, Германия и Испания.

Репортер: Антоанета Николова