Възможно е да има мигрантска вълна. Съветваме българите да избягват полети до Ливан, Йордания, Египет, Тел Авив, каза външният министър

„Несериозно би било да не се помисли за мигрантски натиск. Мигрантска вълна би дошла, ако не се сложи край на насилието. Всяко говорене за мигрантска вълна засилва и антимигрантското говорене”. Това заяви външният министър Мария Габриел в предаването „На фокус” седмица след като групировката „Хамас” нападна Израел.

Ракетен обстрел в Израел по време на интервю на руския актьор Михаил Щац за NOVA

За евакуацията на сънародниците ни от Израел Габриел обясни, че за правителството е било много важно максимално бързо да има лист (списък), в който сънародниците ни да се заявят за евакуация към България. „Имаше и хора, които не се явиха на летището. На първо време трябваше да приберем краткосрочно пребиваващите там. Отдавахме приоритетно значение на майките с деца, имахме случай на момиче със здравословни проблеми, което бе отишло на лечение там. За нас беше важно с правителствения самолет да бъдат прибрани те. Бяхме първата държава, която отиде да прибере своите сънародници, изключително координирани с министерството на транспорта”, каза Габриел и допълни, че по време на излитане на последния самолет на летището нямаше нито един българин.

Около 1 млн. души са били разселени през първите седем дни на конфликта в Газа

Нямаме информация за сънародничка, която е искала да изпрати децата си в България, каза външният министър в отговор на конкретен въпрос.

„Благодарна съм на екипите си, тези хора от дни не са спали. Те се справиха с това българите в нужда да могат да се приберат”, обясни министърът и увери, че правителственият самолет ще лети докато има възможност и докато има необходимост.

Проф. Александър Оскар: Порази ме историята на палестински парамедик, убит от "Хамас"

„Следим изключително напрегнато ситуацията, която се развива много динамично. Следим и случващото се на Ивицата Газа. За нас е важно българите в региона да се чувстват защитени и да имат ясно съзнание, че не е безопасно. Дали сме указания българите да избягват полети до Ливан, Йордания, Египет, Тел Авив.

Относно евентуална смяна на министри при ротацията й с премиера Николай Денков, тя каза, че акцент ще са резултатите от дейността на кабинета. „Не тръгвам с презумпцията за смяна на министри. Имаме управленска програма, ние сме я приели. За мен е важно резултатите да са изпълнени в срок”, каза Габриел.

„България в еврозоната, в ОИСР, с ясна евроатлантическа ориентация”, очерта приоритетите на кабинета „Денков-Габриел” външният ни министър Мария Габриел.