Министърът съобщи, че около 40% от изписаните не са реализирани

В парламентарната здравна комисия днес изслушаха министър Христо Хинков заради проблема с електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет. 65% от електронните рецепти са изпълнени, това не е никак малко, заяви министърът. Според него заради проблеми в системата, ще се наложи промяна на наредбата в най-кратки срокове. От фирмата "Информационно обслужване"  отрекоха системата да в спирала работа в изминалите три дни.

За бившия здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов проблемът е при останалите 35%. „Дори да има един пациент в България, който не си е получил лекарството поради някаква причина, това е проблем”, каза той.

Настоящият министър Хинков обясни, че и върнатите рецепти не са отчетени като неполучени. „Едно от най-важните съображения, за които разговаряхме с Лекарския съюз, е за предписване на електронни рецепти от спешните медици”, каза той.

Изпълнителният директор на „Информационно обслужване” Ивайло Филипов отрече в петък системата за електронни рецепти да е имала технически проблеми. „По справката, която виждам, петък е бил рекорда по издаване на електронни рецепти”, каза той.

Хинков: Има опити за намеса в работата ми, за да назнача или отстраня хора, ще имам нов зам.-министър

Вече повече от година лекари и фармацевти издават и обработват електронни рецепти, но от миналия понеделник тяхното издаване стана задължително за антибиотици и лекарства за диабет. Това създаде напрежение между лекари, фармацевти и пациенти,тъй като се оказа, че кодовете за изписване са различни за различните производители.

Така голям процент от пациентите се оказаха в невъзможност да получат медикаментите си, защото определения код липсва и не може да бъде заменен. От "Информационно обслужване" предложиха промяна в програмата и уеднаквяване на кодовете, за да няма върнати пациенти. 

В ефира на NOVA ресорният министър съобщи, че около 40 на сто от изписаните през изминалата седмица електронни рецепти не са реализирани, а пациентите са били върнати при личните лекари повторно. 

Междувременно от Лекарския съюз се чуха призиви правителството да направи крачка назад - и отново да се върне възможността двете групи медикаменти да се изписват и на хартия, докато системата за проследимост на наличностите на лекарства се подобри.

Репортер: Тоня Стоянович

Редактор: Цветина Петкова