Ако не го направи, ГЕРБ и ДПС ще предложат прекратяване на дерогацията за руския петрол

Партиите, подкрепящи правителството, поискаха „Лукойл Нефтохим” да плати дължимите данъци към хазната. В противен случай, те ще внесат в парламента предложение за прекратяване на дерогацията за внасяне и преработка на руски петрол. Ако рафинерията внесе парите за налозите, които дължи на държавата, това би позволило потребителите да ползват отстъпка от 73 стотинки на литър гориво.

Спешна среща в парламента за дерогацията на „Лукойл“

Извънредната среща по темата с премиера, в която онлайн е участвал и финансовият министър,  завърши с ултиматум от ГЕРБ и ДПС заради дерогацията за „Лукойл”. 

„Лукойл”, както не искаха да плащат данъци, вчера са заявили пред шефа на кабинета, че ще платят над 500 млн. лева, които искаха да скрият от българските граждани. Уверението от премиера е, че тези данъци ще бъдат внесени. Ако това не се случи, ще внесем законопроекта за седемте дни и ще отнемем дерогацията на „Лукойл”, заяви съпредседателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

„В момента няма смисъл да се прекрати дерогацията за 7 дни, тъй като това може да донесе стрес на пазара.Финансовият министър беше заявил на „Лукойл”, че трябва да плащат данъците по правилата. Призоваваме „Лукойл” да не се опива да избегне плащането на данъци”, каза Кирил Петков.

По сметки на мнозинството, държавата трябва да събере като свърхпечалба 1 млрд. лева за Фонда за енергийна сигурност от такси и отделно - неплатени данъци в размер на 500 млн. лева от „Лукойл”.

„В началото на август направихме калкулации и се оказа, че сумата, която към август е трябвало да внесе „Лукойл“ са 622 млн. Разделени на потреблението на горива в страната, това правеше по 73 стотинки, които хората трябваше да си получат на всеки литър бензин и дизел. Ще вземем от „Лукойл” 1 милиард натрупана сума досега и тези средства ще бъдат дадени на хората като компенсации за горивата”, заяви Делян Добрев от ГЕРБ.

В петък парламентът ще заседава извънредно заради ветото на президента и отваряйки енергийния закон, ще стане възможна отстъпката от 73 стотинки за литър гориво.

„Няма да има нотификация в закона за събиране на таксите и 73 стотинки ще бъдат прибрани за държавата. Реално, с преодоляване на ветото, ще можем да ги събираме веднага”, каза Пеевски.

„Първо трябва да видим какви пари има, какви пари ще бъдат събрани. До момента има силни заявки, но трябва да има пари в този фонд”, каза Петков.

„Важно е, че след заплаха, „Лукойл" дават обещание да спазват закона”, обясни Делян Добрев.

ГЕРБ и ДПС са изготвили законопроект, според който базите за съхранение на „Лукойл Нефтохим” ще бъдат под управление на Агенция „Държавни резерви и военновременни запаси".

„За да може всички граждани да имат достъп до складовете и да освободим България от монопола върху базите за съхранение на „Лукойл”, каза Пеевски.