По правилник гласуването трябва да бъде не по-рано от 24 часа след разискванията

Дебатите по втория вот на недоверие към кабинета "Денков" започнаха. Според правилника на Народното събрание не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията се гласува и самият проект на решение.

Георг Георгиев: Да не отхвърлим вота на недоверие означава да не подкрепим собствената си политика по отбраната

Вторият вот на недоверие беше внесен след балотажа на местните избори от БСП, "Възраждане“ и "Има такъв народ“. Той е заради "неспособността правителството да гарантира националната сигурност и отбраната на страната".

Поредният опит за сваляне на правителството започна с атака от страна на вносителите. „Решенията в сферата на сигурността и отбраната не са мотивирани от реална загриженост за хората и държавата, а от персонални политически ангажименти пред чужди държави, от перспективи за комисионни от договори, от далавери и потенциални злоупотреби”, смята Кристиан Вигенин от БСП. Пак според него са похарчени много пари за техника, но с това не е подобрена боеспособността на Българската армия.

Министърът на отбраната обаче контраатакува. „Дали съм в конфликт на интереси по един конкретен договор? Отговорът е отрицателен и БСП го знае. Вие водите дезинформационна кампания и заради това има отлив от желаещи за военна служба”, обвини Тодор Тагарев. Отговорът на опозицията не закъсня. „Представете си каква сила имам с едно изказване да спра постъпването на напиращи младежи в Българската армия”, иронична беше Корнелия Нинова. 

Тагарев: През февруари ще представим цялостната политика на кабинета в Бялата книга за отбрана

Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов също не остана безучастен в спора. Той заяви, че мястото на ресорния министър не е на скамейката в НС, а на тази за обвиняеми в съда. От партията на Слави Трифонов също критикуваха политиките на кабинета на Денков. „Имаме си вместо функциониращо правителство една сглобка, която всекидневно е на ръба на разпадането - като съпруга пред емоционална криза”, каза Гроздан Караджов.

Обвинения дойдоха от полето на управляващото мнозинство. „Не знам с какво министърът ще остане в историята, но БСП ще остане като пропутинска партия. Вашият министър подписваше патроните, с които стреляха срещу Украйна. Вие определено ще останете като най-големите двуличници в това Народно събрание”, каза Искрен Митев от ПП-ДБ. ДПС запази мълчание.

В кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов заяви, че партията ще подкрепи правителството. "В последните 10 години сме направили много за превъоръжаването на армията, така че е безсмислен този вот. Няма да го подкрепим", категоричен беше той.

„Вярвам, че българската армия заслужава най-добрите технологии за отбрана. Вярвам, че и въздушната, и сухопътната отбрана трябва да се модернизират едновременно, за да имат оперативна съвместимост. Трябва да имат оперативна съвместимост и с нашите партньори в НАТО”, заяви Кирил Петков. „Радвам се, че едновременно придобиваме F-16 блок 70 и сухопътните Страйкъри, защото така Българската армия може да има отбранителна способност, която наистина да е модерна и базирана на технологиите от 21 век. Само така можем да имаме истинска сигурност за гражданите и да сме добри партньори в НАТО. Най-важното е, че тази инвестиция има ефект на възпиране и заедно със способностите на нашите съюзници от НАТО да направим така, че България никога да не влезе във война”, каза още съпредседателят на ПП-ДБ.