Той беше внесен от БСП и подкрепен от ИТН и „Възраждане”

За втори път и от третия опит парламентът отхвърли вота на недоверие към кабинета "Денков". той беше внесен от опозицията, с мотив за провал в сферата на отбраната и сигурността. Миналата седмица гласуването се провали след процедурни хватки и игра с кворума.

Третият опит на депутатите да кажат "да" или "не" на кабинета „Денков” беше предшестван от критики и призив от страна на вносителите.

„Аз прекрасно разбирам, че депутатите от ПП нямат никакъв срам. Но предполагам, че някои колеги от ДПС и ГЕРБ все пак изпитват чувство за срам и някакво чувство за достойнство. Сега имате идеалната възможност да прекъснете това срамно, порочно и отвратително управление на ПП”, заяви Тошко Йорданов от ИТН.

ЗАРАДИ ЛИПСА НА КВОРУМ: Не успяха да гласуват вота на недоверие

Последва гласуване. И така, седмица по-късно, парламентът реши - кабинетът „Денков” остава. Зад гърба на управляващите застанаха от ГЕРБ и ДПС, които само преди дни отказаха да гласуват и демонстративно напуснаха пленарната зала. Въпреки подкрепата, лидерът на първата политическа сила прогнозира - животът на кабинета е под условие.

„Истинската драма ще дойде на ротацията, защото декември месец имаме две много важни дати - 6 и 15 декември, за промяната на Конституцията. Това задължително ще ни държи нас дотогава. Ако продължи практиката да се търсят скандали, вместо обединяващи ни теми, то най-доброто е тогава да се разпадне тази сглобка и да отидем на нови преговори и нови избори”, заяви Бойко Борисов.

От ДПС обясниха, че неуспеха на вота е бил ясен от самото му начало. „Аз ви казах, това беше смешна история, да се прави шоу, беше ясно, че ще бъде отхвърлен този вот. Беше загуба на време”, заяви Делян Пеевски.

От опозицията върнаха топката в полето на управляващото мнозинство. „След като го отложиха няколко пъти, за да се рекетират взаимно един друг и да си наместят интересите, очаквано е, че го отхвърлиха”, коментира Корнелия Нинова.

Христов: Гласуването ми против правителството е своебразна забележка от страна на СДС

И докато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не присъстваше на гласуването на вота, то председателят на по-малкия партньор в коалицията Румен Христов се записа като единственият от групата, който се обяви против кабинета „Денков”. Вотът си обясни така: „По-скоро това е една сигнална лампа към правителството. Аз не искам правителството да си тръгне, искам правителството да работи по-добре. Мисля, че има доста основания за критики. Така че няма драма, исках просто да обърна внимание на колегите, че не трябва да взимат самостоятелно решения”, заяви Румен Христов.

А още снощи от БСП обявиха, че не планират да правят трети опит са сваляне на правителството.