Това е втори похитен кораб с наши сънародници на борда от началото на военния конфликт в Газа

Нападатели превзеха танкер, свързан с Израел, край бреговете на Аден, Йемен, предаде "Асошиейтед прес", като се позова на компанията оператор и компанията за морска сигурност Ambrey. 

Министерството на външните работи на България извърши спешна проверка във връзка с информация относно инцидент с танкер край бреговете на Аден, на борда на който в многонационалния екипаж има и български граждани.

Проверката установи, че има двама български граждани в състава на екипажа.

"Плавателният съд с турски капитан има многонационален екипаж от 22 души, състоящ се от руски, виетнамски, български, индийски, грузински и филипински граждани. Плавателният съд превозва пълен товар фосфорна киселина", се казва в изявление на фирмата оператор "Зодиак".

Въпреки че никоя групировка не е поела отговорност за акта за момента, през последните дни поне две други морски нападения бяха свързани с войната между Израел и "Хамас", припомня АП. 

Нападателите са превзели танкера "Сентрал парк" на компанията оператор "Зодиак Маритайм" в Аденския залив. Той е плавал под либерийски флаг. Американски служител от отбраната, пожелал да запази анонимност, е потвърдил, че е извършено такова нападение.

"Зодиак маритайм" нарече нападението "предполагаем инцидент, свързан с пиратство".

Танкер е отвлечен в Червено море, на борда вероятно има и българи

"Зодиак" описва плавателния съд като собственост на Clumvez Shipping Inc, въпреки че други документи директно посочват "Зодиак Маритайм" като собственик.

Остава неясно кой стои зад атаката. Аден се държи от силите, които са съюзници на международно признатото правителство на Йемен и водената от Саудитска Арабия коалиция, която се сражава с подкрепяните от Иран бунтовници хуси. Това е третият подобен инцидент след началото на войната между "Хамас" и Израел. 

Петролен танкер блъсна рибарска лодка в Южнокитайско море, трима са загинали

Все още няма официална информация от Външното ни министерство, която да потвърди има ли и колко са нашите сънародници на борда. Седмица след отвличането на "Галакси Лидър", чиито капитан и помощник-капитан са българи, екипажът все така остава в плен на йеменските бунтовници.

Източник: Пламен Йотински, БТА