Колко от тях са общински

Много от необитаваните жилища у нас са годни за живеене. Има и такива, които се рушат, коментират от "Хабитат България".
„Те са частно притежавани имоти и решението е на собствениците. Ролята на държавата е да създаде рамка и условия, които да поощряват от една страна собствениците, да ги върнат на пазара. А от друга страна да ги санкционира в случаите, когато има повече от едно жилище и второто или третото стоят празни”, коментира Минчо Бeнов, национален директор на "Хабитат България".

Във Франция собствениците на повече от едно жилище, когато второто е необитаемо, дължат данък. „Първата година е в размер на 17% от пазарния наем, който биха получили за годината, а от втората година нататък данъкът е 25%.  Това е една много сериозна финансова санкция. В България имаме много голям излишък на жилища в страната”, обясни още Минчо Бенов.

Над 1,6 милиона жилища у нас - необитаеми, около 1% нямат ток, вода и канализация

„Тъй като те, освен, че са годни за обитаване, са обезпечени с абсолютно всичката инфраструктура, която едно жилище трябва да притежава - не само техническа, включително образователна, здравна, културна, социална и т.н”, допълни директорът на "Хабитат България".

Общинските жилища са много малко. Те са по-малко от 1,5% от жилищния фонд и тенденцията е да намаляват. „Общините, които предлагат общински жилища и тази социална услуга на настаняване в общинско жилище, го правят на добра воля. Те нямат абсолютно никакво задължение, нито законово, нито някакво друго. Това е една инерция, която е останала от времето на социализма", уточни Бенов.