Каква роля ще изиграе изкуственият интелект

По-малък трафик, по-чист въздух, по-добро здравеопазване, повече забавления. Това са само част от подобренията, които се очакват в големите градове, след като изкуственият интелект поеме кормилото, разказват експерти.

„В градовете на бъдещето много неща могат да се оптимизират. Едва ли ще изчезнат, но да, можем по-бързо да се придвижваме. Ние започваме един проект, който е свързан с подобряването и правенето на нови модели в транспорта”, разказа проф. Силвия Илиева, директор на институт „Gate” към СУ.

Проектът е за създаване на общо европейско пространство по задание в областта на мобилността. 40 партньора  от 9 града обединяват своите усилия за създаването на това общо пространство за данни.

Влезе в сила ограничението за движение на стари коли в центъра на София

„Тоест споделяйки данните се създава възможност да се създават нови приложения, нови продукти, нови услуги за гражданите и институт „ Gate”е технологичен партньор, локален технологичен партньор, тъй като имаме експертиза в тази сфера , тоест да интегрираме в публичния транспорт така наречените зелени начини на придвижване”, допълва проф. Десислава Петрова- Антонова, ръководител направление „Градове на бъдещето ” в институт  “Gate”.

По този начин ще се помогне на гражданите да слязат от личните си автомобили и да помогнат за създаването на една по-чиста среда.

„Провокираме всички доставчици на мобилни услуги да обединят своите усилия именно в тази посока. Започваме от чистия въздух, да можем да предвиждаме замърсяванията на въздуха, откъде минават, кога, къде ще бъдат, независимо от това, че имаме ограничен брой сензори”,  обясни още проф. Силвия Илиева.