"За първи път българско правителство е против българското население", каза д-р инж. Светла Николова

Темата за внос на ГМО беше повдигната в кулоарите на парламента от председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, който заяви, че решението на правителството е взето „на тъмно”. Часове по-късно кабинетът опроверга думите му за проведено тайно заседание - решението на Министерския съвет, за което говори Тошко Йорданов за подкрепа на ГМО, е взето на редовно заседание на 6 декември. В сайта на Министерския съвет пише, че предвид постигнати компромиси в текстовете, страната ни може а подкрепи общ документ. Малко по-късно от пресцентъра на Министерския съвет уточниха, че българските представители ще гласуват с „въздържал се”. Напрежението по темата доведе до извънредно заседание на парламентарните комисии по земеделие и по въпросите на ЕС.

Огнян Боюклиев: До август са закрити 323 кравеферми и 305 овчарници

От партията на Слави Трифонов предупредиха, че Министерският съвет ще бъде с неясна позиция за употребата на ГМО. От ИТН твърдят, че държавата ще подкрепи безконтролно внасяне на ГМО продукция, а решението било взето на тайно заседание.

„То е одобрило позиция за предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие, на което ще се търси съгласие за регламент за пробутване на ГМО храна, а нашите слагачи от ПП -ДБ са решили България да подкрепи вкарването на ГМО храни”, заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. 

Украинска рапица, пшеница, слънчоглед и царевица няма да се търгуват до 5 юни

Той запита защо „сглобката” си мълчи. „Защо си траете от ПП-ДБ и основно от ГЕРБ, нали се борехте за чиста храна? Защо няма свикана Комисия по земеделие, която да реши, че България не трябва да подкрепя безконтролното вкарването на ГМО”, заяви той.

Отговорът на управляващите не закъсня. В писмена позиция правителството отхвърли твърденията на ИТН. Първо - че е имало тайно заседание. Позицията за предстоящия Съвет е одобрена на редовното заседание на кабинета от 6 декември. От кабинета посочват още, че на заседанието в Брюксел в понеделник и вторник ще гласуват "въздържал се", за да се съобразят с парламентарното мнозинство и предложенията на неправителствените организации. 
Не се променя регламентът по отношение на ГМО и държавите членки могат да продължават да забраняват използването му, каквато е и политиката на България. Темата нажежи страстите и сред земеделци и еколози, които готвят протест в неделя. 

Пуснаха от затвора учен от Китай, създал първите ГМО хора (ВИДЕО)

„Най-притеснително е, че за първи път българско правителство е против българското население и хората в България”, каза д-р инж. Светла Николова, председател на сдружение „Агролинк“.

Според доц. Веселин Дочев от Земеделския институт в Шумен: „Ние нямаме нужда от повече, имаме нужда от по-качествено. Получаваме много високи добиви”. 

Две трети от еврочленките не искат ГМО

Противоречията по темата доведоха до свикването на извънредно заседание на Земеделска комисия. „МС взе решение днес което казва, че ще променим съобразявайки се с допълнителните факти и ще променят позицията на правителството „въздържал се”, каза Кирил Петков.

Депутатът от БСП Драгомир Стойнев смята, че това е поредния цирк. „Трябва да опазим българското общество. До 12 часа правителството беше за до 2 часа тук беше министъра. Аз не знам от 2 до сега какво се промени. Мисля, че е несериозно МС да взима половинчата информация”, допълни Стойнев. 

Огнян Боюклиев: Защо криха, че в украинското зърно има ГМО и забранени от ЕС препарати