По думите му преди повече от 10 години България е изпълнила критериите

Нови условия за Шенген. Виена иска засилен граничен контрол между България и Румъния, както и изпращане на австрийски съветници, които да работят с екипите на летищата в Букурещ и София. Условие също е Румъния и България да приемат и търсещи убежище афганистанци и сирийци.

Ковачев: Приемането на България и Румъния ще увеличи сигурността на Шенген

"Не е нова идея двуетапното приемане на България в Шенген - първо с въздушни, после със сухопътни граници. Настоявали сме датите да бъдат ясни. Винаги сме искали по-засилен ангажимент на "Фронтекс" за опазване на общите европейски граници. Според Дъблинския регламент е задължение на България приемането на бежанци от Сирия и Афганистан. Не смятам, че има ново условие, изпълняваме ангажиментите си. Австрия трябва да "продаде" промяната пред обществеността". Това каза евродепутатът Андрей Ковачев за "Твоят ден".

По думите му преди повече от 10 години България е изпълнила критериите за приемане в Шенген. "Натискът от Северна Африка през Средиземно море, затварянето на границите между Австрия и Италия и Австрия и Германия, въвеждането на граничния контрол между членките на Шенген, всичко това е факт. Затова желаем двуетапното присъединяване да бъде обвързано с дати. Хората от нашата дипломация трябва да направят така, че пакетът, който ще се обсъжда до края на годината, да даде яснота за следващите стъпки за Шенген", коментира той.

Целия разговор гледайте във видеото.