Консервативно крило на републиканците винаги е било скептично към помощта за Украйна, посочи той

Настроението в САЩ е много различно в сравнение с декември миналата година, когато Зеленски бе посрещнат с бурни аплодисменти на Капитолийския хълм. Сега той дойде, след като републиканците в Конгреса отказаха да подкрепят пакет 111 млрд. долара, които включваха военна помощ за Украйна, Израел и Тайван. Това каза преподавателят по журналистика в Калифорнийският университет проф. Христофор Караджов в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Украинският президент Володимир Зеленски вече е в САЩ

Зеленски пристига, за да окаже директен натиск върху републиканците, включително и върху новия лидер на републиканското мнозинство в Камарата на представителите Майк Джонсън, смята още Караджов. "Тръмписктото консервативно крило на републиканците винаги е било скептично към помощта за Украйна, Не помогна и това, че офанзивата на Киев това лято забуксува", посочи Караджов.

Според него Украйна се използва като разменна монета за решаване на други приоритети на републиканците, а именно - да бъде ограничен потокът от тъсещите убежище на южната граница.

Байдън покани Зеленски в Белия дом във вторник

Темата Украйна на практика отсъства в големите дискусии в медиите в САЩ, каза още преподавателят. Ако през февруари – март 2022 г. по-голяма част от американците смятаха, че САЩ трябва да подкрепи Украйна, то това лято допитванията сочат, че мнозинството е на мнение, че е направено достатъчно в тази посока. Има и сериозно разделение между републиканци и демократи, подчерта професорът. 

По негови думи, ако нещо не се промени до януари 2024 г., помощта за Украйна ще свърши. „Голяма част от военната помощ отива обратно в американската военна индустрия. Това са военни заводи, които функционират в избирателните окръзи на много от конгресмените“, каза Караджов.

Повече по темата гледайте в разговора.