Според анализ компанията ще може да продаде по-големите запаси в размер на 4-5 милиона барела

Дерогацията за внос на руски петрол у нас се прекратява предсрочно, но са оставени вратички, които позволяват "Лукойл" да бъде компенсиран за това. Твърденията са посочени в доклад на Центъра за изследване на демокрацията.

Според тях промените позволяват на "Лукойл" да превърне в горива и да продаде по-големите запаси в размер на 4-5 милиона барела. Анализът сочи, че износът на нискооктанови бензини, произведени от руски нефт, ще донесе 360 милиона долара допълнителни приходи на компанията през 2024 г. Позицията на управляващото мнозинство не закъсня.

Парламентът гласува парите за НЗОК и НОИ, започна обсъждане на Бюджет 2024 (ОБЗОР)

"Кой го е измислил това нещо? Някой сяда в един кабинет и казва, че има вратички. Всичко е сметнато - на 31 декември агенция "Митници" ще направи ревизия и това което е останало в баките, ще бъде описано. Ще бъде изнесено само това, което не може да се продаде на вътрешния пазар и би задръстило екологично страната. Нито лев, нито литър повече", категоричен е Йордан Цонев от ДПС.

"Износът е забранен от първи януари. Единственото, което може да се изнесе е това, което е вкарано като суров петрол до 31 декември. То ще бъде преработено и изнесено", обясни министърът на финансите Асен Василев.

"Това беше компромисът, който направихме, за да може петролът, който има, да се преработи и да се изнесе", посочи Бойко Борисов.