Експерти искат по-строги правила за съхранение на взривни вещества

Половин година след взрива по колата на бившия главен прокурор Иван Гешев, експертиза потвърди, че самоделната бомба е имала цел убийство, а не сплашване. Използваното вещество е нитропент, казаха от обвинението. Пред NOVA експертът по взривове Иван Табов заяви, че то е познато от Втората световна война и най-често се употребява в пътното строителство, събарянето на промишлени сгради и минното дело.

Нитропентът е част от т. нар. бризантни взривни вещества, които имат за цел да разрушават. Той е чувствителен към удар, топлина или триене. В същото време не представлява голяма опасност за хората, които боравят с него, казва експертът по взривове инж. Иван Табов.

„И до ден-днешен се използва най-вече в производството на детониращи шнурове. Скоростта на един такъв детониращ шнур е около 6000 метра в секунда. Тоест, като се взриви в точка А, в точка Б ще пристигне, която точка Б е на 6 км, ще пристигне за 1 секунда взривът”, каза инж. Иван Табов.

Ще бъдат ли разкрити извършителят и поръчителят на опита за атентат срещу Гешев: Анализ на експерти

Нитропентът е два пъти по-мощен от тротила, казва експертът: „Температурата на взрива е 4000 градуса, така че освен много мощна ударна вълна, ударно-въздушна вълна, може да предизвика и съответно топлинен ефект. Ако автомобилът е близо”, каза Табов.

У нас от десетилетия не се произвеждат взривни вещества. Но легално се внасят отвън. Нитропентът най-често се купува от Франция и Сърбия. „Не е кой знае колко скъп като взривно вещество. Два килограма няма да са повече от 100 евро, примерно”, заяви Табов.

Нитропент се отделя при унищожаването на боеприпаси. Но е невъзможно да бъде откраднат от складовете на специализираните фирми, твърдят експертите. Бившият вътрешен министър Иван Демерджиев смята, че има какво още да се желае.

Готова е експертизата за взрива до колата на Гешев

„Нивото на сигурност може да се повиши значително - по отношение на количеството вещество, което се внася, по който се използва, дали цялото е изразходвано в едно производство, останали ли са количества, какво се е случило с тях”, заяви Иван Демерджиев - бивш вътрешен министър.

И ако за военни цели е по-лесно да се проследи, промишленото производство остава много по-рисково за контрол. „Знаем, че често взривните вещества стават обект на незаконно използване и в ситуацията, в която се намираме - повишена заплаха и от терористични актове, различни диверсионни актове, този контрол трябва да се затегне”, заяви Демерджиев.

Според него правилата за съхранение на взривни вещества у нас са остарели и спешно трябва да бъдат синхронизирани с новите заплахи при нелегалната им употреба.