Добрич с инициатива за превенция срещу този тип престъпления

Намалява броят на катастрофите, причинени от шофьори със стаж под две години зад волана. Прокуратурата обаче отчита все повече дела срещу младите водачи. През 2022 г. 955 шофьори, получили книжките си наскоро, са причинили катастрофа с жертва или ранени, отчитат от „Пътна полиция”.

"От всички нови водачи през годината - 18 от тях са били наказани за управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол", заяви гл. инсп. Мария Ботева, „Пътна полиция”, ГДНП. 

Тази година под 10 души са задържаните млади водачи с между 0,5 и 1,2 промила в кръвта. Кокаин и метаамфетамини са най-често регистрираните наркотици при полеви тестове на този вид шофьори. "Както в столицата, така и в Пловдив, Бургас и Варна е най-големия брой установени нарушения от тези два вида", обясни Ботева. 

Готвят се мащабни проверки на пътя в последния ден на Коледа

Деница Ганчева от гр. Добрич е шофьор отскоро. Казва, че на теория знае какви са последиците от сядането зад волана пил. "Вкарва те в една измислена реалност. Не можеш да прецениш ситуацията, което е доста опасно", каза тя. 

От местния КАТ отчитат, че от 326 тествани шофьори тази година почти половината са седнали зад волана с над 1,2 промила алкохол. "Зачестяват такива случаи, като предимно това са водачи, родени след 2000 г., като по статистика общият брой е някъде около 20%", обясни инсп. Станимир Стоев, „Пътна полиция”, гр. Добрич. 

Затова от Районната прокуратура в града стартират инициатива за превенция на младите шофьори. "Простата аритметика показва, че това са 28 случая на месец. Или имаме поне по един случай на престъпления, свързано с управление на моторно превозно средство след алкохол и наркотични вещества", съобщи Даниел Илиев, говорител на Районна прокуратура - Добрич. 

Старт на продажбите на автомобили, конфискувани от пияни и дрогирани шофьори

27 са влезлите в сила присъди през тази година. Четири от тях са ефективни, като в един от случаите извършителят е на 20 години, казват още от обвинението.