Инцидентът стана през декември

Румънските власти задържаха собственика на къщата за гости в южния окръг Прахова, където при пожар миналия месец загинаха 8 души, включително три деца, съобщава "Аджерпрес".

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Собственикът на туристическия комплекс "Ферма Дачилор" Корнел Динику и двамата администратори на комплекса са задържани в сряда за 24 часа, съобщиха от прокуратурата.

Според обвинителите комплексът бил изграден без разрешително за строеж и работел по този начин от самото начало, а последвалите опити за легализиране са извършени в нарушение на закона. Прокурорите са установили, че къщата за гости "Ферма Дачилор" не е имала и сертификат за противопожарна безопасност.

Къщата за гости, която изгоря в Румъния, не е имала разрешително за строеж

По делото за инцидента бяха изслушани шестима души - собственикът Корнел Динику, администраторите, настоящият и бившият кмет на община Гура Вадулуй, част от която е село Тохани, както и една служителка в отдела по градоустройство.

Дете и 4 възрастни загинаха при пожар в къща за гости в Румъния (СНИМКИ)

Според разследващите вероятната причина за избухването на пожара на 26 декември около 5:45 ч. сутринта е "топлинният ефект на електрическия ток".

Седем от жертвите бяха идентифицирани на базата на ДНК анализ. Очаква се генетична експертиза да потвърди самоличността и на осмия загинал, обявен за изчезнал при пожара.

Източник: Ваня Накова, БТА