Анализатори тълкуваха разнопосочно посланията на почетния председател

Първи коментар на Делян Пеевски, ден след като почетният председател на Движението за права и свободи предложи нова формула за бъдещото развитие на партията с двама съпредседатели. Според Ахмед Доган кормилото на управлението трябва да поемат Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. А анализатори тълкуваха разнопосочно посланията на Доган и управлението в тандем на движението.

Делян Пеевски: Трябва да бъдем при хората и да работим за тях

Според журналистът Илхан Андай с обръщението си Доган отправя послание като към Анкара, така и към Брюксел и Вашингтон. По думите му йерархията в партията ще се запази, а една от основните цели на формулата за управление в тандем е увеличаване на избирателите на ДПС над твърдия електорат.

Ахмед Доган предложи Пеевски и Джевдет Чакъров за съпредседатели на ДПС

Според други ролята на Пеевски в предложения тандем ще е първостепенна, но със сигурност фигурата на Чакъров няма да е формална. Социлогът Първан Симеонов вижда и стратегически ход в предложението за двама начело на ДПС, а именно, че по този начин Доган запазва властовата си позиция в партията.

„Поставянето на Джевдет Чакъров до Пеевски е един вид и отговорът на Доган на ходовете на управляващата партия в Турция, която мисли досущ като твърдия електорат и изселниците и не вижда живот за ДПС без лидер етнически турчин”, коментира журналистът Илхан Андай. Според него тази комбинация няма да промени йерархията в структурите на партията, нито пък може да се тълкува като опит за дистанциране на Пеевски от управлението.

„Това не е наказание, не е жълт картон, това определено е показване, че това, което Доган загатна преди месеци, че вторият след него е Пеевски - тази йерархия остава в сила”, добави той и посочи, че целта на ДПС е да влезе в управлението на държавата през парадния вход във властта.

По думите на Андай, сред основните цели на Пеевски е да привлече избиратели в нетрадиционните за ДПС райони.

Че ДПС прави опит за по-широк кръг избиратели смята и социологът Първан Симеонов. „Доган дава много ясна заявка за плавно преминаване, плавен завой към добавяне на нови електорати в лицето Делян Пеевски. Чакъров е сложен в тази комбинация с идеята завоят да е по-плавен. Джевдет Чакъров е реален политик, т.е. това няма да е само поддържаща роля, но може би първостепенната ще е на Пеевски”, коментира той.

А часове след като Доган предложи новата формула за управление на ДПС, Делян Пеевски отговори. В писмена позиция председателят на парламентарната група на Движението заяви, че най-хубавото предстои, но за него трябва да се работи. Според Пеевски най-важното предизвикателство е да не се губи връзката с хората, в името на които преди 34 години е било създадено ДПС.

Повече по темата гледайте във видеото.