Мярката изглежда има за цел да укрепи още повече властта на беларуския президент

Президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа нов закон, който му дава доживотен имунитет срещу наказателно преследване и не позволява на живеещите в изгнание опозиционни лидери да се кандидатират на бъдещи президентски избори.

Теоретично законът се прилага за всички бивши президенти и членове на техните семейства. На практика той се отнася само за 69-годишния Лукашенко, който управлява Беларус с железен юмрук вече почти 30 години.

Лукашенко: Не мога да си представя Путин да е заповядал убийство на Пригожин

Новата мярка изглежда има за цел да укрепи още повече властта на Лукашенко и да елиминира потенциални претенденти на следващите президентски избори в страната, които трябва да се проведат през 2025 г. Законът значително затяга изискванията към кандидатите за президент и прави невъзможно избирането на опозиционни лидери, които през последните години избягаха в съседни държави. Право да се кандидатират имат само граждани на Беларус, които са пребивавали постоянно в страната в продължение на най-малко 20 години и никога не са имали разрешение за пребиваване в друга държава.

Беларус беше разтърсена от масови протести по време на спорното преизбиране на Лукашенко за шести мандат през август 2020 г., което опозицията и Западът осъдиха като фалшифицирано. По това време беларуските власти задържаха повече от 35 000 души, много от които бяха измъчвани в ареста или напуснаха страната. Лукашенко е обвиняван и в участие в незаконното прехвърляне на деца от окупираните от Русия градове в Украйна в Беларус.

Лукашенко предлага на бивши съветски републики достъп до ядрени оръжия, ако влязат в "съюза" на Русия и Беларус

Според текста на новия закон, ако Лукашенко напусне властта, той „не може да бъде подведен под отговорност за действия, извършени във връзка с упражняването на президентските му правомощия”. В текста се каза още, че на президента и членовете на неговото семейство ще бъде осигурена пожизнена държавна защита, медицинско обслужване и застраховка живот и здраве. След като подаде оставка, президентът ще стане и постоянен пожизнен член на горната камара на парламента.

Източник: БГНЕС