В пространството за освобождаване на емоции в Лил местните изливат на воля всичко насъбрано

Казват, че тъгата, гневът и разочарованието са някои от най-пагубните емоции. Те ни състаряват и разболяват, затова изпитаме ли ги - по-добре бързо да потърсим начин да се освободим от тях.
Спорт, танци, музика, медитация – възможностите са много, стига да не давите мрачните мисли в алкохол или опиати.

Далновидни французи намериха нетрадиционен начин, който не води до пристрастяване и не вреди на здравето. Всъщност техниката се появява още преди две десетилетия в Япония.

Пронизващ шум от счупени стъкла и предмети, оглушителни крясъци, а накрая смях. Чуете ли подобни звуци – не бързайте да звъните на полицията. Уверете се, че около вас не се намира някоя от популярните стаи на гнева.

Преди новогодишната нощ, в северния френски град Лил чупеха бутилки, чинии и използвани уреди, за да се освободят от разочарованието и гнева и да се сбогуват с 2023 г.

Как да се освободим от стреса според зодията си?

Стаята на гнева отваря врати в Лил през 2018 г. и обикновено посреща по 20 посетители на ден, но тази година броят им се увеличил почти двойно. Удоволствието да викате и чупите на воля струва 50 евро.

"В тази стая поставяме чинии, бутилки, мултимедийни уреди и това е за сесия за двама души, която продължава около 20 минути. Имаме хора, които идват в края на годината, за да изкарат всичко, което са преживели и да продължат напред в 2024 г.", казва управителят Анаел Каленс.

Анаел посреща хора от всички възрасти, повечето от които жени. И докато половината от посетителите идват да се отпуснат и позабавляват, то другата половина идват в стаята за гняв след препоръка от терапевт.

"Много психолози, психиатри и треньори за личностно развитие ни изпращат свои клиенти и пациенти. Не казвам, чупенето на неща само по себе си е терапия, но може да се използва като терапевтично упражнение", разкрива той.

Смята се, че първите стаи на гнева се появяват в Япония в края на 2000 г. В тях посетителите обличат защитни костюми и чупят различни предмети, като начин за освобождаване на негативните емоции. Специалисти твърдят, че изживяването може да бъде повече от терапевтично за хората, възпитани да подтискат гнева на всяка цена.

ДА ЗАЖИВЕЕШ В ДЖУНГЛАТА: Как германец се влюби в дъщеря на шаман... и остана в Амазония