Финансовият министър е категоричен, че не се оказва натиск над обектите

НAП, Агенция "Митници" и Българската агенция по безопасност на храните започнаха масирани проверки в търговски обекти и бензиностанциите в цялата страна. От приходната агенция обявиха, че ще бъдат проверени над 500 фирми. Според правителството на фокус са стоки с висок фискален риск. 

Изненадващите проверки на данъчните започнаха в 10 часа. Акцията започнала от две конкретни чуждестранни вериги. Хранителната е основана в Австрия. Понастоящем е собственост на немско предприятие за търговия на дребно. 
„Аз от Вас чувам, че в BILLA текат такива проверки", заяви Кирил Вътев, министър на земеделието. 

Ивайло Шотев: Категорично не подкрепям идеята за бойкот на австрийски стоки

В позиция до NOVA от компанията потвърдиха, че са започнали масирани проверки на НАП и Агенцията по храните в техни обекти. Добавиха, че оказват пълно съдействие, като са предали цялата документация, свързана с дейността на дружеството у нас.

От фирмата уточняват още, че връзка между проверките и позицията на Австрия за приемането на България в Шенген няма. 

„Натиск не се оказва, текат проверки сигурно в 500, 600, 700 фирми в страната в момента. Във всички хранителни вериги с влизането на обезпечителните мерки, които са за събираемост от 1 януари, има засилено присъствие, както и други обекти, където има стоки с висок фискален риск“, посочи Асен Василев, министър на финансите. 

От НАП обявиха, че проверките са регулярни и постепенно ще обхванат всички вериги. Също така, че се извършват контролни дейности с цел установяване дали се спазва данъчното и осигурителното законодателство.

От днес започва данъчната кампания

Друга от проверяваните днес фирми е австрийската верига бензиностанции OMV. От компанията обаче се въздържаха от официален коментар.

Във вторник една от работодателските организации у нас отправи призив за бойкот на австрийски стоки, а днес дойде и отговорът на властта. 
„Бизнесът е свободен да отправя каквито иска призиви към българските граждани. Това, което ние правим, където наистина има диференцирано поведение спрямо Австрия, са проверките на Агенция „Митници“, където всички товари от и за Австрия минават пълния набор от проверки“, обясни още Асен Василев. 

Очаква се проверките на данъчните да продължат и през следващите дни. 

Бизнесът призова за бойкот на Австрия, политици настояват да не се прибързва