Отличени са два филма на Мартин Малинов

Световно признание за български филмов продуцент. Две ленти на 19-годишния Мартин Малинов получиха общо пет награди на Фестивала за млади таланти в Кан. Става въпрос за „Алкохоликът ме посещава всяка вечер” и „Нищо не може да разруши това”.

Когато е едва на 13 години, Мартин прави първата стъпка към света на киноиндустрията. „Събрах пари за един късометражен филм, като помолих всичките гости на рождения ми ден да не ми дават подаръци, а бюджет”, разказва той.

Ученик от Варна взе златото на Световната олимпиада по математика

Няколко годни след първата си продукция, разгръща нов сценарий. И ражда „Алкохоликът ме посещава всяка вечер”. „Във филма се разказва за алкохолик, който всяка вечер изпива целия си алкохол. И един вампир го посещава, пълни му бутилката, за да може да му пие кръвта“, посочва Малинов.

От чашата с водка отпива главният актьор във филма – Георги Къркеланов. „Когато получих сценария, казах: „Момчета, вие защо сте написали филм за мен?” Наистина преди две години бях в едно подобно състояние, но, по някакъв начин, този филм ми подейства като антидот, като противоотрова, като катарзис”, твърди Къркеланов.

Световният шампион по математика Дамян: Очаквах да взема златото

За играта си Къркеланов е отличен за най-добър актьор в късометражен филм. Продукцията получава награда и в категория „Най-добър звук”. „Оставяне на чаша, примерно, или отваряне на микровълнова - всичко това трябваше да се презапише”, твърди Малинов.

И от хорър към… романтика. Тъй като именно тя стои в основата на втория филм на Мартин, получил признание в Кан. „История, която всички, според мен, са чували или изпитвали – връзката започва, връзката се развива, връзката се разпада”, твърди филмовият продуцент.

Да идваш първи и да си тръгваш последен. За Мартин това е част от формулата за успеха. „За мен киното е всичко”, категоричен е той.

„Възрастта не е определяща. Когато един човек е талантлив, когато има амбиция, когато има желание, виждате, звездата се усмихва”, подчертава Къркеланов.