НС отхвърли кандидатурата на "Възраждане"

Народното събрание официално избра двама нови конституционни съдии от своята квота. Без изненади, това са Десислава Атанасова, номинирана от ГЕРБ-СДС, и Борислав Белазелков, предложен от “Продължаваме Промяната”. Избухнаха обаче спорове и скандали за това колко дълъг е мандатът им. Така изборът на новите съдии в Конституционния съд ще бъде обжалван пред Конституционния съд.

Действащ политик и основна фигура в ГЕРБ и бивш съдия – Десислава Атанасова и Борислав Белазелков бяха избрани за конституционни съдии от квотата на Народното събрание. Тази квота трябваше да бъде попълнена още преди две години, но изборът се забави. Днешното гласуване продължи напрежението около номинациите от последните дни. И освен нападките за политическа обвързаност, правен спор избухна заради мандата, в който те ще са съдии. При гласуването беше решено той да е 9 години. Но това противоречи на решение на Конституционния съд, според което техният мандат трябва да приключи заедно с този на останалите съдии в КС - или с други думи след 7 години. Затова от БСП и „Възраждане” ще обжалват днешното решение.

Основния дебат беше около кандидатурата на Десислава Атанасова и кой и как е променил мнението си. Наложиха се и лични обяснения. Един от депутатите, който трябваше да обясни промяна в решението си, беше Христо Иванов от ПП-ДБ. Преди 3 години Иванов остро критикуваше Десислава Атанасова. Сега обаче именно той беше сред депутатите, които подкрепиха номинацията ѝ с подпис.

Кои са номинираните от партиите за конституционни съдии (ОБЗОР)

„Дали това ще оправдае компромисите, които правим в този процес, не знам. Може да се провалим. Тогава ще платим много висока цена”, заяви Христо Иванов, ПП-ДБ.

Последва реакцията на опозицията. „Преди 3 години вие се клехтее, че ще направите санитарен коридор около ДПС и Делян Пеевски да не стигне до властта. Това означава, че след 3 години те ще са ви коалиционен партньор”, посочи Тошко Йорданов, ИТН.

„Много позиции се промениха през последните три години. Опазил те Господ Тошко Йорданов да ти е съдник и да му отговаряш. В това има особена перверзия”, подчерта Христо Иванов.

Дебатът беше съпроводен със скандал от място между Делян Пеевски и Костадин Костадинов.

„Днес пада в жертва КС. Той е превзет отвътре с новите конституционни съдии”, заяви от парламентарната трибуна Корнелия Нинова, БСП.

В спор депутатите влязоха и заради кандидата на ПП-ДБ Борислав Белазелков за негови стари дела. Все пак 24 часа след изслушването им Атанасова и Белазелков бяха избрани. Единствено Бойко Рашков от ПП-ДБ гласува против Десислава Атанасова.

Румяна Коларова: Решенията на КС са ориентирани към разделение на властите

„Всички вие вероятно знаете, че съм градила името си на почтен и честен човек, на независим и некорумпиран политик”, подчерта Десислава Атанасова.

„Благодаря за доверието. Надявам се да го оправдая”, посочи Борислав Белазелков.

Стигна се до нов спор. Преди дни КС се произнесе, че новите съдии ще са с мандат от 7 години, а не 9, тъй като 2 години вече са минали. Това решение вече е обнародвано, но влиза в сила от утре. Така депутатите заложиха мандатът на новоизбраните да е 9 години.

„Ще подготвим жалба до КС”, категорична е Корнелия Нинова.

„Днес конституционният съд беше напрактика поруган”, посочи Костадин Костадинов, „Възраждане”.

„Така са го преценили нашите юристи. Смятаме, че е правилно”, заяви Делян Пеевски, ДПС.

Новите конституционни съдии ще станат официално такива след клетва пред президента. На въпрос смята ли, че Румен Радев ще бойкотира клетвата им Бойко Борисов заяви: „Надявам се, че това няма да се случи”.

„Той самият трябва да отговаря за тези си решения”, посочи и Кирил Петков.

След избора, двамата нови съдии трябва да положат клетва до една седмица. Това ще се случи в Конституционния съд, в присъствието на председателя на Народното събрание, президента и председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд. Тази есен Народното събрание трябва да посочи още един член на Конституционния съд, тъй като изтича мандатът на Филип Димитров. Същото ще трябва да направят и президентът, и върховните съдии. Колкото до днешния избор, премиерът Николай Денков обясни, че се доверява на прочита на Христо Иванов.

„Това е процедура, която е изцяло в правомощията на НС. Тя беше направена по закон и няма съмнения, че процедурата е изпълнена. По въпроса какви трябва да бъдат кандидатите – виждаме разлика. Мисля, че всеки си дава сметка, че в профила на двамата кандидати има съществена разлика. И това дава отражение, както в начина, по който се предполага, че ще действат като съдии, така и в коментарите за техните кандидатури. Аз не съм конституционалист. Не мога да кажа мнение, но Христо Иванов е дал прочит, който твърди, че КС има своето значение за задаване на политики, с които да се развива държавата. Нямам основание да смятам, че това не е коректно мнение. Знаете колко време се готви Христо Иванов за съдебната реформа”, посочи Николай Денков.

Изслушаха номинираните за конституционни съдии (ОБЗОР)