Въвеждат се временни мерки за ограничаване на заболеваемостта

Нови две области обявяват грипна епидемия от понеделник заради повишената заболеваемост. Това са Габрово и Пловдив. Въвеждат се временни мерки до 28 януари. Преустановяват се плановите консултации на бременни жени и деца. Не са позволени профилактични прегледи и задължителните имунизации и реимунизаци.

Габрово и Пловдив са в грипна епидемия от утре

Провежда се стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища. Забраняват се свижданията в лечебните заведения и социални институции за деца и възрастни.

С 10% са се увеличили болните от грип в района на Пловдив. Това сочат данните, които бяха оповестени от здравните власти. Заболелите са 228 души на 10 хиляди. Опашки от заразени с остри респираторни заболявания се наблюдават пред лекарските кабинети. На този етап грипна ваканция обаче не се предвижда.

„20% от пробите са положителни на грипен вирус тип А, т.е. вече има една динамика и циркулация сред населението в Пловдивска област. Изолират се и други вируси като COVID-19, респираторно-сенциален вирус“, заяви Сийка Димчева, директор на РЗИ-Пловдив.

Грипът протича с мускулни болки и силна отпадналост, казват личните лекари.  „Характерното за грипа е, че започва внезапно. Висока температура до 40 градуса, даже сутринта дете с 41 градуса дойде. Болки по тялото, главоболие, замайване“, посочва д-р Недка Стайкова – Стоянова, личен лекар. 

Изискването за носене на маски в аптеки и болници в Габровско се завърна.

„Периодът е такъв, че се намираме в пика, най-вероятно в апогея на вълната“, подчерта д-р Николай Пенчоков, директор на РЗИ – Габрово.

По-рано грипна епидемия беше обявена и в област Смолян. От Министерството на здравеопазването напомнят, че носенето на маски и спазването на дистанция при струпване на хора са препоръчителни. В предепидемична обстановка е Пазарджик.