Възможно ли е това да се приложи и у нас?

Шофьори дебнат недисциплинирани водачи на пътя. Това се случва с така наречените коли радари, които стават все по-популярни в цяла Европа. Във Франция те ловят нарушителите зад волана още от 2017 г. Как работят тези “шпиони” на четири колела и кой има право да застане зад волана им?

Според местни организации, които защитават правата на шофьорите, те са истински машини за правене на пари. Глобите във Франция за всеки километър над разрешената скорост се наказва много солено - с глоба между 90 и 135 евро, в зависимост от това дали нарушенията са извършени в града, или на извънградски път. Така над 1 милиард евро годишно постъпват в държавната хазна.

Десетки хиляди на протест срещу нов закон за имиграцията във Франция (ВИДЕО)

Колите радари влизат във Франция експериментално за първи път още през 2013 г. Към момента броят на тези автомобили, които циркулират из различни градове, е над 400. Повече от 220 от тях са поверени на частни фирми, които от своя страна наемат шофьори. Годишната им заплата е около 22 000 евро. Възнагражденията им се формират не на база на сниманите нарушения, а на изминатите километри.

Камерите, с които са оборудвани тези автомобили, са от ново поколение, с инфрачервена светлина и без светкавица в момента на снимане. Самите шофьори не знаят кога снимат нарушител, защото всичко става автоматично. Сигналът за превишена скорост се изпраща до база данни, оттам се обработва и така по веригата шофьорът получава своята глоба.

Колите радари по никакъв начин не могат да бъдат разпознати на пътя, защото обикновено се избират съвсем банални марки, популярни и като цвят, и като модел. 

Французите пият все по-малко шампанско

Според адвоката Петър Бозов у нас тази практика е приложима, но е нужна законодателна промяна.

"Единствените, които могат да санкционират към момента, са държавните органи. Възможно е на база на видеоклип да се инициира наказателно производство, но след техническа експертиза от вещо лице", обясни той. И допълни, че много често шофьор получава фиш за глоба точно преди да изтече давността му, а в такъв случай той препоръчва да не се плаща, защото няма смисъл.

Повече гледайте във видеото.