"За" гласуваха 115 народни представители, "16"се обявиха против

Репресирани, които са били в лагери, да могат да си купят до три години недостигащ осигурителен стаж, прие парламентът. С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът прие на две четения промените. "За" гласуваха 115 народни представители, "16" бяха против, а двама се въздържаха. Точката бе внесена като извънредна в днешния дневен ред на депутатите. Предложението е на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, подкрепено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Атанас Атанасов от ДБ и Кирил Петков от ПП и депутатите от ДПС.

Новата мярка важи за хора, които са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери и места за задържане, както и за навършилите 16 години за времето, в което не са работили, защото са били интернирани.

На първо четене: Признават затвора на репресираните за трудов стаж

Днес Народното събрание прие промени в Кодекса за социално осигуряване, с които бе дадена възможност на репресираните от комунистическия режим да получат достойни пенсии, казаха от пресцентъра на ДПС. Благодарение на ДПС беше поправена една несправедливост, каза председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, цитиран от партийния пресцентър.  Той изрази удовлетворение, че с този акт е решен проблем, който е на дневен ред повече от 34 години, но по думите му едва днес репресираните жертви на т.нар. “възродителен процес” получиха справедливост, която заедно със солидарността и равнопоставеността са в основата на демократичната и правова държава.

От опозицията възразиха и по същество, защото така се привилегирова определена група граждани, и по процедурата - защото не им се дава възможност да внесат поправки преди второто четене. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БНР, БТА