Министърът на отбраната заяви, че не смята да напусне поста си

По-малко от седмица преди смяната в управлението, ГЕРБ-СДС и ДПС поискаха министърът на отбраната Тодор Тагарев да се раздели с поста си. Той беше определен като „неработещ”. Искането за оставката беше подкрепено от БСП и „Възраждане“.

„Тодор Тагарев е неработещ министър. Трябва да бъде сменен. Работата му за мен се изчерпа”, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. По думите му военният министър не е предоставил БТР-ите, за които Народното събрание реши, че трябва да бъдат изпратени на Украйна. „Той не си е свършил работата. Сега му били виновни зам.-министрите, било му виновно МВР и всички останали. Само той работел на високи обороти. Толкова високи, че в Секретно деловодство има справка за това какво е свършил. И трябва да ви кажа, че аз не бих отишъл в Киев при Зеленски - в никакъв случай, ако не съм изпълнил решенията на парламента. А той не ги е изпълнил”, категоричен е лидерът на ГЕРБ.

Борисов: Тагарев е неработещ министър, трябва да бъде сменен

„Тодор Тагарев не може да изпрати едни бронетранспортьори в Украйна от няколко месеца - работа, която свършихме с Бойко Борисов, ГЕРБ и ДПС преди месеци и всичко беше готово и подписано. На 18 януари бяха осигурени парите, изпратихме писмо до финансовия министър”. Това заяви председателят на ДПС Делян Пеевски пред журналисти. „Жалка гледка е Тагарев да обвинява заместник-министрите. Малко по-мъжко е да каже: „Аз съм виновен, не ги изпратих”. Ходи напред-назад, снима се само. В същото време - нулева работа за Украйна. Всичко, което беше свършено досега, е свършено от парламента. Тагарев свърши една голяма нула”, подчерта Пеевски.

Тодор Тагарев: Няма смисъл да подавам оставка сега

От ПП-ДБ защитиха министъра. Кирил Петков каза, че всичките им евроатлантически партньори и украинците харесват Тодор Тагарев. „Когато пращаш БТР-и, е глупост да обявяваш кога ги пращаш”, посочи той.

Отговори и военният министър. По думите му зад атаката срещу него има скрит замисъл. „Престижно е в евроатлантическата общност да се помага на Украйна. Тук има някаква борба може би кой да има принос за този престиж. Аз бих казал, че принос има кабинетът. Ние работим перфектно с пълно разбиране”, подчерта Тагарев. Той беше категоричен -  ще остане на поста докрай. „Няма да подавам оставка. Премиерът Денков ще подаде оставката на кабинета на 6 март. Защо аз да подавам два дни по-рано? Няма смисъл”, е мнението му.

Пеевски: Жалка гледка е Тагарев да обвинява заместниците си

От опозицията също атакуваха и заедно с ДПС настояха по темата Украйна пред депутатите да отговарят както премиерът, така и министърът на отбраната. Борислав Гуцанов от БСП призова утре да бъдат зададени въпроси към министър Тагарев. „Този човек трябва да си ходи по най-бързия начин от българската политика. Той е опасен. Неслучайно от БСП поискахме неговата оставка още в първия ден, в който той беше предложен за министър на отбраната”, допълни депутатът. Според Тошко Йорданов от ИТН пък „Тагарев не е българин в главата си”.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase