„Ако не положите усилия, ще има още Мартинбожановци в тази система”, посочи Бакалова

Ивайла Бакалова и мъжът ѝ Веселин Денков се явиха на изслушване пред парламентарната комисия „Божанов”. Именно след нейни показания пред Антикорупционния фонд започна разплитането на схемата за търговия с влияние в съдебната власт. 

Проблемите на Веселин Денков започнали през 2016 година, когато по негови думи за първи път бил рекетиран да плати, за да не стане от свидетел обвиняем по дело за изнудване. „Хората, които идваха при мен, искаха едно и също - да платя, за да нямам проблеми. Казаха ми, че парите са ги разпределили и няма начин да не платя”, разкри той. След протестите през 2020 г. по думите му са започнали проблемите. Той обвърза повдигането на обвинението срещу него с политическа поръчка.

Изслушват Ивайла Бакалова в Народното събрание

Пред депутатите Денков разказа, че отказът да даде 100 хил. лева довел до повдигане на обвинение, арест и 8 месеца в килията. „Всички, които идваха, казаха, че идват по поръчение на Спецпрокуратурата. По-късно стана ясно, че е от името на Гешев и Франтишек Петров”, обясни още той. И спомена имената на съдиите Георги Ушев и Галя Георгиева във връзка с групата на Нотариуса.

Още преди дни Иван Гешев заяви, че не познава Нотариуса. Междувременно пред комисията Денков заяви, че сред посредниците между него и прокуратурата били както познати на бизнесмена, така и адвокати. Твърди, че е получил обаждане и от Алексей Петров.

„Мизата беше 120 000 лева вече. После се обадил на Ива и ѝ казал, че съм се държал невъзпитано”, спомня си той.

Ивайла Бакалова не само потвърди думите на Денков, но и хвърли нова светлина върху дейността на Мартин Божанов.

„Той си позволяваше да търгува с влияние. Ако не положите усилия, ще има още Мартинбожановци в тази система. Прокурорите работят по поръчка и по едни дела си затварят очите и ги слагат „на трупчета”. Божанов влизаше в спецсъда със син буркан”, заяви тя.

Случаят „Нотариуса”: Искат изслушване на бивши главни прокурори и директори на агенции в парламента

Бакалова отбеляза, че е свидетел на „всички пратеници на прокуратурата” и как при Веселин Денков са идвали хора да го подканят да си плати. „Казваха му: Започваш много да ядосваш прокуратурата”, уточни тя.

И днес депутатите не чуха конкретни имена както на хората, свързали Бакалова с Нотариуса, така и на зависими от него магистрати. Това провокира леко напрежение по време на изслушването. Депутатите обсъждат дали част, или цели заседания да не бъдат закрити заради разкриване на чувствителна информация.

Временната парламентарна комисия за дейността на групата около Мартин Божанов реши да изиска от МВР информация за това дали Нотариуса е бил секретен сътрудник на полицията.

Информацията ще отиде в секретното деловодство на Народното събрание, където депутатите ще могат да се запознаят с нея, посочи председателят на комисията Никола Минчев. Причината е, че този тип данни са класифицирани.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase