Предвижда се в бъдеще да може да се поставя и „дигитална скоба”

Затягат контрола върху паркирането в платените зони в София. Центърът за градска мобилност представи първия парк патрул, който ще следи дали шофьорите в центъра на града спазват правилата за ползване на синя и зелена зона. Става въпрос за стандартен оперативен автомобил от ЦГМ. Той е снабден с ново оборудване, което включва общо четири камери - по две от всяка страна на колата. Тя все още работи в тестови режим.

При движение на автомобила в реално време камерите ще засичат номерата на паркираните коли. Информацията веднага ще бъде проверена в базата данни, а системата ще показва дали съответният шофьор си е платил и има ли право да паркира в зоната. В случай, че водачът не си е платил, ще бъде санкциониран.

Центърът за градска мобилност с нови мерки срещу вандалските прояви

Любопитно е, че при скорост на тази кола от около 30 км/ч за 60 минути ще могат да бъдат проверени около 4 хиляди коли. Планът е всички оперативни автомобили на Центъра за градска мобилност да бъдат оборудвани с новата техника, което означава, че до края на месец парк патрулите в София ще бъдат общо 20.

„Всеки автомобил ще бъде проверяван в реално време. Пешеходните контрольори ще останат в тези зони от кварталите, където е трудно да обикаля такъв автомобил”, каза Димитър Делчев, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност. „Има още два месеца, в които колите ще се обучават, така че да направим максимално ефективно проверките и да икономисаме човешки ресурс“, посочи Дилчев. След като патрулът заработи, част от контрольорите, които сега издават талони за престой, ще бъдат пренасочени за налагане на фишове за неправилно паркиране. Друга от целите на патрула е повече шофьори да попаднат в обхвата на проверките.

„Системите, които ние в момента правим към Центъра за градска мобилност, ще имат възможност да слагат т.нар. „дигитална скоба” в момента на установяване на нарушението. Това, разбира се, изисква решение на СОС и сега няма как да стане, но тези функционалности са в готовност да бъдат изпълнявани”, обясни представителят на проекта Андрей Лилов.

Румен ползва синя зона всеки ден. Казва, че винаги си плаща. Сам със себе си се шегува, че е шампион по събиране на скоби. Случвало му се е за една минута да намери скоба на колата си. Разказва и за друг случай: „Спрял съм в неразработена улица, в смисъл с черен тротоар, те върху нея ми слагат също скоба. На какво основание? Те слагат скоба, където няма нито обозначено място за паркиране, нито обособена зона за паркиране“.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase