Конгресът иска TikTok да се отдели от китайския си собственик или да бъде забранен

Камарата на представителите на САЩ одобри с огромно мнозинство законопроект, който принуждава TikTok да се отдели от китайския си собственик или достъпът до него ще бъде забранен.

Камарата на представителите на САЩ забрани TikTok

Законопроектът ще даде на компанията майка на TikTok шест месеца да се откаже от фирмата или ще бъде изправена пред забрана на приложението. Пекин обеща да вземе мерки, за да защити интересите си.

Бивш финансов министър на Тръмп иска да купи TikTok

Американските законодатели са притеснени от факта, че данните на милиони американци са в китайски ръце. И това прави приложението потенциално опасно за националната сигурност. Собствениците на TikTok отхвърлиха тези обвинения.

TikTok е собственост на китайската компания ByteDance, базирана в Пекин фирма, регистрирана на Каймановите острови.

Политици са несъгласни с профила на Байдън в TikTok (ВИДЕО)

На пресконференция в Пекин говорителят на китайското външно министерство Уанг Уенбин обясни, че това гласуване противоречи на принципите на честна конкуренция и справедливост.

Не е ясно дали законопроектът има достатъчно подкрепа, за да мине в Сената на САЩ. Възможно е той никога никога да не бъде гласуван, оставяйки сегашното статукво в сила.

Ще бъде ли купен TikTok?

Бившият министър на финансите по врмето на Доналд Тръмп - Стивън Мнучин, каза в четвъртък, че събира екип от инвеститори, които да направят оферта за закупуване на TikTok. Според него приложнието е страхотен бизнес и заяви готовност да го закупи. 

Канадският бизнесмен Кевин О'Лиъри, една от звездите на телевизионната програма Shark Tank, също заяви, че се интересува от закупуването на компанията.

Днес обхватът и приходите от реклама на TikTok се увеличиха значително, което доведе до приблизителна оценка на мрежата от 268 милиарда долара.

Песни на Тейлър Суифт, Дрейк и други звезди изчезват от TikTok

Ще се стигне ли до забрана?

След приемането му в Камарата, главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Цзъ Чу каза, че евентуална забрана на едно от най-бързо развиващите се социални мрежи ще извади милиарди долари от джобовете на творците и малкия бизнес. Това, според него ще изложи на риск повече от 300 000 американски работни места.

Създатели на съдържание в TikTok обявиха, че се страхуват за бизнеса и за доходите си, ако приложението бъде забранено. 

От TikTok призоваха своите потребители да се изкажат против вота, а това доведе до гневни писма изпратени до членове на Конгреса.

Близначки, продадени при раждането си, се събраха след видео в TikTok (ВИДЕО+СНИМКИ)

Любопитна подробност е, че социалната мрежа TikTok е забранена в Китай. Вместо това китайските потребители могат да използват подобно приложение, Douyin, което е достъпно само в Китай и подлежи на наблюдение и цензура от правителството.

TikTok съди първия американски щат, забранил платформата

Междувременно правителството на Канада разкри, че тече преглед на националната сигурност на планираното разширяване на TikTok в страната, което тихомълком започна през септември.

Премиерът Джъстин Трюдо отказа да коментира дали Канада обмисля забрана, подобна на тази, предложена в САЩ.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: BBC