Руският президент спечели пети мандат на поста

„Избирателната активност е висока, защото хората дойдоха да формират вътрешна политическа консолидация, за да се движим напред. Тази сплотеност ни позволи да действаме ефективно и на фронтовата линия, и в икономиката, в развитието на хуманитарната сфера, в осъществяването на социални проекти. Имаме огромни планове за развитие. Хората го почувстваха в сърцата си. И дойдоха да създадат условията за развитие и укрепване на тяхната родина – Русия”. Това заяви Владимир Путин, след като спечели президентските избори с исторически резултат – над 97% подкрепа. Досега никой след разпадането на Съветския съюз не е получавал толкова много.

Русия полага допълнителни усилия да представи изборите като демократични. По държавната телевизия подчертаха, че е имало международни наблюдатели. Същото каза и шефката на Избирателната комисия. 

Руската ЦИК обяви първи резултати от президентските избори

Всъщност, всички разпознаваеми конкуренти на Путин бяха убити, починаха в затвора, излежават присъди или са в изгнание. Дори двамата слабоизвестни кандидати, които се обявиха против войната в Украйна, не бяха допуснати до изборите. А международните наблюдатели бяха от така наречените от властта в Кремъл „приятелски страни”.  

„В бъдеще не е изключено да се стигне до пълномащабен конфликт между Русия и НАТО, но в такъв случай светът ще бъде на крачка от Трета световна война, от която никой не е заинтересован”, каза Путин на пресконференция в предизборния си щаб в неделя вечерта, предадоха ТАСС и БТА.

„Русия знае за присъствието на военнослужещи от страните от НАТО в Украйна. Чуваме и френска, и английска реч там. В това няма нищо добро, преди всичко за тях, защото те умират там, и то масово", каза Путин.

Путин благодари на руснаците за подкрепата

Той обърна внимание на факта, че френският президент Еманюел Макрон, който преди това направи изявления за евентуално изпращане на войски в Украйна, вече е успял да внесе „корекции” в позицията си.

„В смисъл, че този контингент ще има второстепенни функции, ще се занимава с обучение на военнослужещи в Украйна, ще обяснява как да се използва западната техника и някои други функции от този род”, каза руският президент и допълни, че „това не е много по-различно от онова, което правят наемниците".

По думите на Путин Франция би могла да изиграе роля не за изостряне на конфликта в Украйна, а за мирното му уреждане и тази възможност все още не е пропусната, предава БТА. 

Според руския държавен глава с агресивната си външнополитическа реторика френският президент Еманюел Макрон „иска да прикрие малко вътрешнополитическите проблеми”.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase