Руският президент отново подчерта обаче, че полза има Киев

„Терористичната атака в Москва е дело на радикални ислямисти“, заяви руският президент Владимир Путин.

„Ние знаем, че престъплението е извършено от ръцете на радикални ислямисти, срещу чиято идеология самият ислямски свят се бори от векове“, каза Путин на среща, предавана по държавната телевизия. При терористичната атака в концертната сала „Крокус Сити Хол“ на 22 март загинаха повече от 130 души.

„В този труден момент нашето общество бе пример за истинска солидарност, сплотеност и взаимна подкрепа. Знам, че сред тези, които сега изпращат думи на съчувствие към близките на загиналите, има хора от различни националности от всички региони на страната ни, на всякаква възраст, включително деца, ученици и студенти. Тези, които планираха тази терористична атака, смятаха да посеят паника и раздор в нашето общество. Но ги посрещнахме с единство и решителност“, обясни държавният глава.

АТЕНТАТЪТ В МОСКВА: Русия отказва да обвини ИДИЛ за терористичния акт

Той повтори твърдението си, че извършителите на клането миналата седмица са се опитали да избягат в Украйна, и попита "защо" и "кой ги е чакал там". 

Междувременно ИДИЛ публикува още кадри от стрелбата, на които се виждат нападателите сред множеството хора в концертната зала. Водещи световни медии потвърдиха, че кадрите са автентични и не са манипулирани.

„ИДИЛ нападна руското посолство в Кабул през есента. И се опитва да изтласка Русия от Афганистан, тъй като страната подкрепя талибаните, които се борят срещу ИДИЛ. Основната стратегия на ИДИЛ е да се опита да изтласка Русия от Афганистан и от Централна Азия”, посочи професорът по национална сигурност в университета „Ню Хейвън” Матю Шмит. 

Видео: "Ройтерс"

Извадено око и превързано ухо: Бити ли са заподозрените за атентата в Москва

Путин каза и, че стрелбата се вписва в "по-широка кампания за сплашване". „Това зверство може да е само връзка в цяла поредица от опити на онези, които са във война с нашата страна от 2014 г., използвайки неонацисткия режим в Киев“, каза Путин.

„Мисля, че е цинично и контрапродуктивно за самата Русия и за сигурността на нейните граждани да използва контекста на тази атака, за да се опита да я насочи срещу Украйна”, твърди френският президент Еманюел Макрон.

За нападението в Москва бяха обвинени четирима граждани на Таджикистан. На разпространените от съда кадри по лицата им се виждат следи от насилие, а един от заподозрените беше вкаран в залата в инвалидна количка.

ВСИЧКО ЗА КЪРВАВАТА АТАКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase