По-голямата част от засегнатите площи са в държавен горски фонд

Горят два големи пожара в района на Копривщица. Огъня гасят служители на Държавно горско стопанство Пирдоп, Общинското горско предприятие в Копривщица и пожарникари. 
Към обяд двете огнища бяха локализирани. Най-голямата опасност беше поривите на вятъра да не се засилят и допълнително да разпалят пламъците.

Специална ивица ще предпазва гората покрай Предела и Разлог от пожари

По-голямата част от засегнатите площи са в държавен горски фонд, има общински и частни гори. Общата площ надхвърля 500 дка. Пожарът е останал низов, т.е. короните на дърветата не са пострадали.

В гасенето се включи и булдозер на дърводобивна фирма от Копривщица. 

Директорът на Югозападното държавно предприятие разпореди да бъде изпратено подкрепление от хора и техника от съседните горски и ловни стопанства.

Йордан Стоянов е от Горското стопанство в Пирдоп и се включва в гасенето с колегите си. „Вятърът вдигна върхов пожара. Добре че изведохме хората. Беше опасно и за пожарната, можеше да изгори някой”, споделя той.

Югозападното държавно предприятие тази сутрин разпореди- служители от различни области да пристигнат при огнищата и да се включат в гасенето. „Щяхме да залесяваме, но като има пожар ни викат всичките”, твърди Стоянов.

Поривите на вятъра и смяната на посоката му се оказа пречка за бързото потушаване на бедствието. Пожарникарите са в готовност да пресрещнат огъня, защото ако прехвърли пътя ще обхване още десетки декари гора. Започна и изграждането на просеки.

Според местните и двата пожара да избухнали от туристи. Засега тази информация не се потвърждава от полицията. На място остават горски, които ще следят дали пламъците няма да се засилят отново.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase