Мярката е предприета заради атаката на Иран срещу Израел

Европейските държави от системата на ЕС и НАТО преминаха на специален режим на бойна готовност след нападението с дронове на Иран срещу Израел. Тази мярка се предприема при определен тип непредвидени ситуации, които изискват някаква форма на защита - освен на партньорите в региона, така и на техните контингенти в зоната на конфликт. 

Първият от световните лидери от демократичния свят и от Европа, който реагира, беше британският премиер Риши Сунак. Той осъди безръсъдната атака срещу Израел.

Байдън: Всички дронове и ракети, изстреляни срещу Израел, са свалени

Сред другите лидери, които веднага отреагираха от Европейския съюз, беше дипломат номер едно Жозеп Борел, който осъди неприемливото иранско нападение. Германския външен министър изпревари канцлера Олаф Шолц, като каза, че Иран рискува да потопи целия регион в хаос и неговите проксита трябва да спрат незабавно.

Френският външен министър осъди категорично атаката, като каза, че Иран е предприел стъпка за дестибилизиране в региона. Най-предпазлив беше испанският премиер Педро Санчес. В реакцията си той изобщо не спомена Израел, както и Иран.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен осъди безпрецедентното нападение на Иран срещу Израел и призова всички страни да покажат сдържаност. "Осъждам силно явната и неоправдана атака на Иран срещу Израел. Призовавам Иран и неговите проксита незабавно да прекратят тези атаки. Сега всички участници трябва да се въздържат от по-нататъшна ескалация и да работят за възстановяване на стабилността в региона", посочва Фон дер Лайен в социалната мрежа X.

Информация: Антоанета Николова

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase